Медия без
политическа реклама

София посреща местните избори с рекорден бюджет

Кметът Йорданка Фандъкова обеща с парите да се строят обекти, част от които вече трябваше да са в експлоатация

21 Авг. 2023
Йорданка Фандъкова представи последния бюджет, който се изготвя в неин кметски мандат.
Йорданка Фандъкова представи последния бюджет, който се изготвя в неин кметски мандат.

Проектът на бюджета на Столична община за 2023 г. ще е 2,555 млн. лв., съобщи кметът Йорданка Фандъкова. Сборът е рекорден, миналата година кметството обяви прогнозни 2,078 млн. лв. (2,166 млн. лв. при окончателното гласуване), а година по-рано- с още 200 млн. по-малко. Докладът за новия бюджет ще бъде внесен още днес в Столичния общински съвет, а на 29 август ще се състои общественото му обсъждане. През септември той ще бъде гласуван. „Това е бюджет, по който ще продължи да работи моят екип, но ще започне работа и следващият кмет с неговия екип“, коментира Фандъкова.

По-високият с 460 млн. бюджет за 2023 г. спрямо 2022 г. е резултат от повишените приходи от държавата - 1.071 млрд., което е с 304.8 млн.повече, отколкото правителството е дало на София за предишния период - 766.6 млн. 

Инвестиционната програма на общината в изборната 2023 г. също е рекордна- над 670 млн лв. От тях 323 млн, или около 48 %, идват от собствените приходи на общината. Около 44 %, или 295,6 млн. са от европейски програми за конкретни обекти. Около 8 % са целевите средства от държавния бюджет за инвестиции в София“, изчисли кметът. През м.г. капиталовата програма бе 584 млн. лв., като 54% от тези пари се осигуряваха от собствени средства и заеми. 

Въпреки че бюджетът на София непрекъснато расте (Фандъкова си спомни, че в първия й през 2010 г. прогнозните приходи са били 1,2 млрд.), през тази година общината обещава да продължи или да завърши множество обекти, които вече трябваше да са готови и които присъстваха като обещания в други общински бюджети през мандатите й. „Най-голям дял са средствата за основен ремонт и изграждане на улици и булевардни. Около 200 млн. лв. са предвидени за изграждане на 16 нови улици и булеварди, както и за основен ремонт на 36 улици, булевардни и мостове в различни райони на града“, обяви днес кметът.

Най-големият стратегически обект е изграждането на т. нар. 3-ти градски ринг, включващ булевардите „Филип Кутев“ и „Тодор Каблешков“, които според предизборните обещания на Фандъкова от 2019 г. вече трябваше да са готови или да са във финалната си фаза. Другите приоритети за тази инвестиционна кампания са продължаващото изграждане на бул. „Ломско шосе“, връзката със Северната скоростна тангента, както и пробивът на бул. „Рожен“, каза още тя. 

До 15 септември се очаква да бъде отворен за автомобили участъкът през „Княжево“, където се реконструира трамвайната линия, а през есента да приключи и самата реконструкция на трамвайното трасе по бул. „Цар Борис III“. Според договора на общината с изпълнителя обаче тези обекти трябваше да са готови най-късно през пролетта на 2023 г.    

Като следващ приоритет Фандъкова посочи изграждането на близо 100 км. канализация в 12 квартала, което е вторият по обем средства, възлизащи на 104,5 млн. лв. От тях 69 млн. са безвъзмездни средства по Оперативна програма „Околна среда“. 

79,5 млн. са предвидени за изграждането на 3 километра от продължението на третия лъч на метрото - от ж.к. „Хаджи Димитър“ до „Левски Г“. "За съжаление, в момента коментираме темата за индексациите на този обект. Той се финансира по Плана за възстановяване и устойчивост, където не са заложени средства за индексации“, уточни Фандъкова. 

„Имаме готовност да започнем изграждане на 6 км. през „Слатина“. "Там няколко граждани обжалват плана, надявам се след решението на съда да започнем, защото имаме избран изпълнител“, допълни Фандъкова. 

В новия бюджет на София 60 млн. лв. са предвидени за строителството на детски градини и училища. "Това почти изцяло са собствени средства на общината, с които финансираме строителството на 45 нови сгради на детски градини и детски ясли, както и на едно ново училище в „Манастирски ливади“, обяви кметът. По думите ѝ още около 20 млн. ще бъдат отделени за ремонти на детски градини и училища, финансирани по оперативна програма „Региони в растеж“.

Над 5 млн. лв. са предвидени за изграждане и ремонт на детски площадки. "150 ще са новите изградени площадки, 2,6 млн. лв. са заделени за спортни обекти", посочи кметът. По това перо тя определи като "големият акцент" цялостното ремонтиране на междублокови пространства. "Тази година успяхме да насочим близо 9 млн. лв. европейски средства за нея, предвиждаме изграждането на два нови парка- в "Младост" и един в "Красно село”, поясни кметът. Всъщност, както "Сега" многократно писа, парите за пространството "Кафеза" в "Красно село" бяха включени на пожар, след като жителите на "Хиподрума" излязоха на протести срещу намерението на управляващите в София да дадат пространството безвъзмездно за 10 г. на федерацията по петанк.  

Фандъкова каза още, че със собствени средства се осигурява и сценична техника на Театър "София," след което поясни, че се обръща внимание и на общинското здравеопазване, тъй като 8,6 млн. лв. са средствата за ремонт на общински болници. “Близо 3 млн. лв. за реконструкция на домове за възрастни хора и за такива с проблеми. 7,5 млн. лв. отиват за пътна безопасност”, заяви още столичният кмет.

След 15-ти септември ще бъде пуснато движението по строящия се от пролетта участък на бул. "Филип Кутев", а до 15-ти септември се очаква да бъде пуснато движението по "Ломско шосе". Относно ремонта на ремонта на жълтите павета столичният кмет поясни, че пренареждането върви и контролът продължава да бъде завишен.   

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата