Quantcast

Медия без
политическа реклама

София маха оградата на 12 дка от къпалнята "Мария Луиза"

Пространството ще бъде почистено и присъединено към Борисовата градина

30 Септ. 2022
12-те декара, които ще бъдат присъединени към Борисовата градина, се намират срещу столичния колодрум.

Днес започна премахването на оградата на 12 дка от територията на лятната къпалня „Мария Луиза“ в Борисовата градина в София. На мястото дойдоха кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков и главният архитект на София Здравко Здравков. Фандъкова поясни, че след отстраняването на огражденията 12-те декара ще бъдат почистени, облагородени и присъединени към лесопарковата част на Борисовата градина. Територията се намира в близост до заведението „Маймунарника“ и столичния колодрум. 

Както „Сега“ писа,  през януари т.г. Трайков съобщи, че предстои отваряне на въпросното пространство, което досега бе оградено като част от „преобладаващо частния имот с къпалнята „Мария Луиза“. „Вече имаме актове за общинска собственост и ще махаме оградата“, обяви районният кмет. Стана ясно още, че се касае за 2 акта за общинска собственост, които са вписани в имотния регистър през октомври 2020 г. 

Къпалнята "Мария Луиза", състояща се от спортен басейн, четири по-малки басейна, съблекални и други съоръжения, заема имот с площ близо 35,3 дка. От дълги години комплексът не работи и се саморазрушава. От 2003 г. насам Столична община е миноритарен собственик в дружеството "Парк Мария Луиза" АД чрез общинската фирма "Софийски имоти", което държи 41.96% от собствеността. Останалите 58.04% си поделят фирмите - "Карплеон" ЕООД и "Юромарк асет мениджмънт" ООД. "Юромарк асет мениджмънт" се свързва с известния бизнесмен Румен Гайтански, наричан още Вълка. "Карплеон" пък е собственост на американското дружество Carpleon. За нея също се смята, че е контролирано от Гайтански. 

В навечерието на последните местни избори през 2019 г. кметът на София Йорданка Фандъкова за пореден път обеща на столичани да направи всичко възможно комплексът да стане отново общински или поне да заработи. През март 2020 г.  общината възложи на своята фирма "Софинвест" да изготви пазарна оценка на терена, върху който е изградена къпалнята с изградените върху него сгради и съоръжения. На оценителя бе наредено да изчисли и цената на дейностите, които биха позволили възстановяване на работата на съоръжението като къпалня. В началото на 2021 г. обаче стана ясно, че през изминалите около 10 месеца „Софинвест“ не е свършила никаква работа по изготвянето на пазарната оценка, като дори не е влязла в имота. Причината била, че възложителят не е осигурил достъп до обекта, който  пък трябвало да се даде от собственика на имота. Днес обаче Фандъкова заяви, че връщането на въпросните 12 дка е резултат от дълъг процес, започнал с възложения от нея правен анализ. 

През юни т.г. представители на дружеството-собственик на „Парк Мария Луиза“ обявиха публично, че фирмата има намерение да възстанови обекта и да го отвори за посетители. Съобщението бе направено от Тодор Тодоров, ръководител на проектите на фирмата. Днес главният архитект на София Здравко Здравков поясни, че вече е издал виза за проектиране на дружеството и очаква да види проекта за ремонта и възстановянането на комплекса.

 

Още по темата