Медия без
политическа реклама

София е сезирала ЕС за репресии на Скопие над македонските българи

25 Март 2023
Външният министър Николай Милков в студиото на "България он еър".
Външният министър Николай Милков в студиото на "България он еър".

Българската държава е сезирала редица институции на Европейския съюз заради "репресивно законодателство" в Северна Македония по отношение на българския етнос в страната. Това съобщи министърът на външните работи Николай Милков пред "България он еър".

Гостуването му в телевизията беше по повод приетите преди дни промени в Закона за сдруженията и фондациите в западната ни съседка, в резултат на които от местните регистри бяха заличени имената на два български клуба - "Иван Михайлов" в Битоля и "Цар Борис III" в Охрид. Въпреки уверенията, които България е получила, промените във въпросния закон не са били съгласувани от РСМ с Венецианската комисия.

"Ако този закон беше прегледан от Венецианската комисия, както е редно и както ни бяха обещали, то нямаше да се стигне до приемането на това законодателство. Това, че беше прието така, бързо доведе и до последващи действия, които са следните: от над 17 000 регистрирани организации в РСМ първите две, с които създадената комисия се захвана, бяха българските две организации", каза Милков в ефира на "България он еър".

Външният министър изрази убеждение, че законът е насочен изключително и само срещу клубовете на местните македонски българи.

"Това е репресивно законодателство, което има конкретен адресат и конкретна цел", допълни Милков и апелира българите в Северна Македония да не се страхуват и да подават сигнали за нередности както до властите в Скопие, така и до международните институции.

 

Още по темата:

Централният регистър в Северна Македония съобщи, че е приел решение с което искането за съгласуване на името от страна на сдружение ''Цар Борис III'' от Охрид е отхвърлено, стана ясно от изявление на говорителя на външното ни министерство.
Българският клуб "Иван Михайлов" в Битоля е заличен от централния регистър на РСМ, съобщи в сряда вечерта БНТ.  Това става ясно от справка в сайта на регистъра. Външното ни министерство излезе днес с гневна реакция.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата