Медия без
политическа реклама

Социалната комисия одобри промяна в швейцарското правило за пенсиите

БСП остана сама за нови преизчисления на пенсиите догодина

23 Ноем. 2022ОбновенаДИЛЯНА ДИМИТРОВА

В парламента няма отчетливо съгласие за пенсионни промени, потвърди първото четене на пет законопроекта за изменения в Кодекса за социално осигуряване в ресорната социална комисия. Никой не подкрепи БСП за две преизчисления на пенсиите догодина, но пък БСП отново гласува за други варианти, които биха увеличили пенсиите. Така в крайна сметка в комисията се събраха достатъчно гласове за подкрепа на един от законопроектите - на "Продължаваме промяната" за промяна в швейцарското правило.

Проектът на ПП предвижда вместо поравно да се вземат половината от ръста на осигурителния доход и индекса на потребителските цени, да се ползва по-големият от двата показателя. БСП обяви, че го подкрепя, защото "това е вторият най-добър проект" след техния. С двете партии гласуваха и ДБ и "Възраждане". От подкрепа се въздържаха ГЕРБ-СДС и ДПС, а те имат 103 депутати. Ако всички останали партии подкрепят ПП, то законопроектът има шанс.

Модифицираното швейцарско правило ще увеличи с малко процента, който би се получил по класическата формула, показват средносрочната бюджета прогноза и изчисления на НОИ, цитирани в становище на социалното министерство.

По класическото швейцарско правило пенсиите ще бъдат увеличени така през преследващите три години:

- 12% през 2023 г.;

- 8,6% през 2024 г.;

- 6,2% през 2025 г.

По модифицирано швейцарско правило процентите се променят така:

- 12,7% през 2023 г. - 100% от индекса на потребителските цени за 2022 г.;

- 10,8% през 2024 г. - 100% от нарастването на осигурителния доход през 2023 г.;

- 9,2% през 2025 г. - 100% от нарастването на осигурителния доход през 2024 г.

По-високите проценти ще струват допълнително 54,7 млн. лв. за 2023 г., 339,3 млн. лв. за 2024 г., 925,4 млн. лв. за 2025 г. Социалното министерство смята, че промяната не е финансово осигурена.

Преизчисленията, искани от БСП, бяха отхвърлени, не на последно място и защото те на практика бяха направени почти в същия вариант в последните месеци. Искането да се преизчислят пенсиите, отпуснати до края на 2020 г., с осигурителен доход от 2021 г. на практика повтаря октомврийското преизчисление, когато над 800 000 пенсии бяха увеличени с по-високото от осигурителния доход или индекса на потребителските цени за всяка година от отпускането на пенсията, коментираха депутати в комисията.

И сега, както при всички пенсионни промени в последните нестабилни парламенти, никой не посмя открито да се обяви против увеличение. "Не сме против, но откъде ще дойдат парите?", попита например ДПС при дебата за преизчисленията.

 

МАЙЧИНСТВО

С подкрепа от ПП Левицата успя да прокара обвързване на втората година на майчинството с минималната заплата, въпреки че към този проект имаше много критики. Сега обезщетението за отглеждане на дете до 2 г. е равно на минималната заплата - 710 лв., но се определя като сума със закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Изравняването на това обезщетение с минималната заплата е осигурителен абсурд при жените, които получават минимална заплата - на практика през втората година те получават повече отколкото през първата година (когато обезщетението е 90% от осигурителния доход), а логиката на това обезщетение е точно обратната.

В комисията мнозина депутати, вкл. Деница Сачева (ГЕРБ) подкрепиха по принцип актуализиране на обезщетението, но не и обвързването с минималната заплата. ДПС правилно посочиха, че от години стремежът е точно в обратната посока - на отвързване на всякакви социални параметри от минималната заплата, която навремето бе решаваща база за какво ли не.

Законно или не, в крайна сметка ще внесем предложение към удължаването на бюджета и ще предложим увеличение на обезщетението до нивото на минималната заплата (нейният увеличен размер за 2023 г. - б.р.), без да ги обвързваме, заключи Георги Гьоков (БСП).

Деница Сачева (ГЕРБ) подхвърли идея да се обвърже размерът на обезщетението с осигурителния принос. Искрен Арабаджиев ("Продължаваме промяната") пък каза, че ще предложат отпуск подобен на новия бащински отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст и за баби и дядовци.

 

ПРЕДИЗБОРНО

Дебатът започна с повече политически аргументи, което е очаквано предвид задаващите се нови избори. След като си размениха обаче взаимни обвинения в популизъм и око към предизборната кампания, депутатите все пак минаха към спор по същество.

Сачева, която представлява партията, управлявала над 10 г. страната, държа принципни речи, че трябва да се търси надпартиено съгласие за пенсионната система, че тя трябва да се гледа в нейната комплексност, а не на парче, че трябва да се върне доверието в системата.

"Има ли хора, които могат да правят социална политика чрез други мерки, а не само чрез раздаване от общите пари", попита няколко пъти Сачева. Тя даже разкритикува, че "непрекъснато се хвалим, че дадохме 50 лв., дадохме 70 лв.", въпреки че именно Бойко Борисов обичаше така да раздава. За намерението на служебното правителство да даде на всички пенсионери по 70 лв. за Коледа заяви, че така и най-бедният, и този с 3400 лв. пенсия ще получи добавка.

"Вместо да осмислим сложността на пенсионната система, която е тристълбова, основава се на личния принос, има такова разнообразие от пенсии, ние непрекъснато се опитваме да решим нейните проблеми със законопроекти от едно изречение. Това е нелогично. Само задълбочаваме неравенствата и недоверието", коментира още Сачева. "Дайте да спрем политическите игри и да започнат да говорят повече експертите", призова тя.

 

Още по темата