Quantcast

Медия без
политическа реклама

Скандал избухна в НС заради военната помощ за Украйна

ДБ ще обсъди участието си в коалицията, ако парламентът не гласува за оръжия

21 Апр. 2022Обновена
БГНЕС
Атанас Славов

От сутринта депутатите не могат да се разберат за това дали днес да бъде разгледан въпросът за военната помощ за Украйна в пленарната зала. От ГЕРБ-СДС и ДБ настояха той да бъде включен в дневния ред за деня. Председателят на НС Никола Минчев обаче отказа под претекст, че липсва доклад на парламентарната външна комисия след вчерашното обсъждане на темата. 

"Демократична България" ще обсъди участието си в коалиция, ако НС не гласува за оръжия за Украйна. Това заяви депутатът от ДБ Атанас Славов пред БНР. 

 Повод за изказването му стана вчерашното заседание на комисията по външна политика, на което бяха обсъдени предложенията на ГЕРБ-СДС, "Демократична България" и "Продължаваме промяната" за предоставяне на военна помощ на Украйна. Депутатите одобриха само предложението на ПП, в което бе записано предоставяне на техническа помощ, но не и на оръжия. Очаква се и трите предложения да бъдат разгледани в НС скоро.

"Категорично това не е позицията на ДБ. Приетият на външна комисия текст изцяло не отговаря на нашите предложения, на нашите разбирания. Той не може да защити позицията ни като адекватен член на НАТО и ЕС на фона на това, което правят останалите държави членки", поясни Славов.

На въпрос как ще реагира ДБ, ако в пленарната зала се гласува за помощ за Украйна във вида, в който това бе прието във външната комисия, Атанас Славов подчерта: "Ако вътре няма военно-техническа помощ, за ДБ това ще е най-малкото червен флаг или червена линия. Това ще е ясно предупреждение за много дълбок проблем в коалицията и ДБ ще трябва да обсъди как продължава нататък в този коалиционен формат." Славов нарече това "много сериозна разделителна линия, която ще предопредели и бъдещето" на тяхното участие в коалицията.

Тази позиция беше затвърдена и от съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов. "Ще подкрепим само решение, което включва в себе си изрично посочването на военна помощ. Военно-техническа, отбранителна, но със сигурност с тази конкретизация", заяви Иванов в декларация от парламентарната трибуна.

 

България вероятно ще окаже единствено техническа помощ на Украйна във военния й конфликт с Русия, но без да изпраща оръжия. Такова поне е предложението по въпроса, което направиха депутати от "Продължаваме промяната" (ПП) на днешното заседание на парламентарната

"Ние отказваме да бъдем част от политика, която смалява България, която прави България малодушна. Няма да приемем поредното натикване под килима на тази тема", каза Иванов и допълни, че ДБ още във вторник ще поискат свикването на коалиционен съвет и ще поставят тази тема "ребром".

"Става дума за война, която започна след агресивна, противозаконна агресия от страна на путиновия режим срещу Украйна и тази война е война изобщо за това как ще изглежда международния ред в Европа", каза Христо Иванов. Според него ситуацията показва какво управление има България. "Дали имаме управление на страха и на снишаването, или управление, което разбира новата епоха, в която се оказахме не по наш избор, а по избор на Путин", заяви Иванов.

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС пак настоя докладът да бъде завършен и да бъде разгледан като точка втора от дневния ред. Предложението й обаче не получи одобрение.

 

РЕАКЦИИ

Премиерът Кирил Петков взе отношение по въпроса с пост във Фейсбук, с който обяви, че ще води преговори с БСП и ДБ за единна позиция по въпроса.

 

Президентът Румен Радев коментира пред медиите, че страната ни трябва да продължи да помага на Украйна "в рамките на своите възможности".

"Нека да е пределно ясно, че за разлика от други държави, които са далеч от конфликта, България има огромна историческа диаспора, наши сънародници в Украйна, които в момента са в зоната на военни операции. Това изисква много внимателно и отговорно отношение", допълни държавният глава. В тази връзка, той напомни за идеята, която последователно защитава – че България следва да предостави средства за индивидуална защита на населението.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?