Quantcast

Медия без
политическа реклама

Щабът: Всеки, влизащ в институция или болница, е потенциално заразен

8-те съмнителни проби за коронавирус от Габрово и Плевен се оказаха отрицателни

10 Март 2020Обновена
Ген. Мутафчийски, оглавяващ оперативния щаб за коронавируса

НА ЖИВО: Ген. Мутафчийски, оглавяващ оперативния щаб за коронавируса - за предпазните мерки при посещения в болници и учреждения. Още четете тук: https://bit.ly/2v9ooJf

Posted by Новините на NOVA on Tuesday, March 10, 2020

„Всеки, който влиза в държавна институция или лечебно заведение, ще се счита за потенциално заразен с коронавирус”. Това каза председателят на Националния оперативен кризисен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерския съвет, цитиран от Нова тв. 

Той поясни, че посетителите на институции и болници ще трябва да носят предпазни маски, както и да се подлагат на процедурите по измерване на температура. „Смисълът на маските е да се предпази здравия от болния, т.е. болният трябва да носи маска. Служителите на гишетата, обслужващи граждани, също трябва да са със защитни маски, а чакащите – да стоят на разстояние най-малко един метър един от друг”, припомни шефът на ВМА. Междувременно все повече институции в държавата зоват хората да общуват с тях онлайн или по телефона, вкл. и ако искат да подават жалби и сигнали. НОИ, Столичната "Топлофикация", Комисията за защита на потребителите са само част от ведомствата и обществените доставчици, които апелират за дистанционен контакт между чиновници и клиенти.   

 

Шефът на кризисния щаб за пореден път призова гражданите да действат съвестно и, ако имат симптоми на заболяване, да се опитват да предпазват околните. „Очаква се проява на висока гражданска отговорност от всички, посещаващи държавни учреждения, училища, болници. Ако има и най-малки оплаквания, човек трябва да си остане вкъщи”, подчерта ген. Мутафчийски. 

Всички правила ще се прилагат и към министри, депутати и т.н. Той уточни, че досега въведените мерки са били на базата на грипната епидемия и оттук нататък трябва да се коментират какви са мерките при коронавирус.

„Ние имаме готови модели, но не искам да избързвам с това. Едно нещо мога да ви кажа общо - мерките ще бъдат диференцирани: мерки в огнищата на зараза и мерки в областни центрове, където нямаме диагностициран случай с коронавирус. На този етап нямаме основание да предлагаме общонационални мерки”.

8-те съмнителни проби от Габрово и Плевен се оказаха отрицателни. За тях сутринта съобщи Мутафчийски. Към момента България отчита като положителни единствено четирите досега известни случаи - по два в Плевен и Габрово.
"Има 27 проби отрицателни във ВМА, 27 са пробите и от Стара Загора – също отрицателни. От Варна имаме 20 отрицателни проби", заяви още на редовния брифинг на кризисния щаб ген. Мутафчийски и информира, че за днес се предвижда отваряне на втори консултативен кабинет към инфекциозна клиника, "за да могат да се поемат всички граждани, които трябва да се консултират и да има се вземат проби“, „Вчера са изписани 6-те пациенти, които изкараха карантина и показаха две отрицателни проби. За днес са предвидени 5 такива пациенти. Непрекъснато пристигат хора, системата с бързата помощ работи добре и независимо, че са доста натоварени, екипите се справят“, твърди още той. 

По думите му в света ескалират случаите на заболяването. „За последното денонощие имаме над 1500 обявени нови случаи. 1797 са случаите в Италия към 6.00 часа сутринта и вече са 9172, с което Италия излиза на второ място след Китай. В Корея са 7500, Иран - 7161, Германия, Франция и Испания имат над 1000 случаи. В региона има нови случаи в Гърция – 11 и стават 84, в Албания има още 4 и вече са 6, в Босна и Херцеговина са 5, Румъния - общо 17, Северна Македония – 4, Сърбия – 2, от които един нов, Хърватия има 13, и България все още са 4“, посочи Мутафчийски.

Кризисният щаб ще разработи до утре мерки как да се действа в областите с коронавирус и в тези без засечени огнища. Това пък стана ясно по време на днешното заседание на кабинета, предава БГНЕС. Специален пропускателен режим е предвиден за Министерски съвет и другите сгради на администрацията. Рано сутринта на всички журналисти бяха раздадени маски у беше измерена температурата с безконтактен термометър. Министрите бяха подложени на същия режим и след като не били регистрирани заболели, то всички свалили маските за заседанието, обясни пред журналисти ръководителят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. Процедурата с маските е направена по негово настояване с цел да се разиграе тренировка. Здравните експерти в щаба в момента обсъжда разделяне на мерките по отношение на областите с коронавирус и незасегнатите. „На този етап нямаме основание да предлагаме общонационални мерки“, категоричен е Мутафчийски.

Той разкри, че щабът е получил сигнали от граждани, че на места са свободно интерпретирани решенията им. Никога не е препоръчвано да спрат държавните институции. Единствената препоръка е, ако може по-голямата част от нещата да се извършват по електронен път. За приемните на гражданите трябва да се създадат условия и да не се струпват на едно място в тесни пространство. Това е задължение на охраната да създаде ред на разреждане между посетителите. Самите обслужващи от гишетата да бъдат със защитни маски, обясни Мутафчийски.

Темата не мина без участието на премиера Бойко Борисов, който съобщи, че тази нощ полицаите са задържали нелегално изнасяни 7500 маски. Преди премиерът, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски съобщи, че Българската академия на науките разработва нов модел маски с активен въглен с цел подобряване на качеството. Нашите учени са разгледали няколко типа маски и са установили, че активният въглен може да се получи от костилки на кайсии, които абсорбират бактерии. Разработката се финансира с 24 млн. лева от държавата и европейски програми. „Няма смисъл от истерия, всичко това правим, за да може хората да са спокойни“, заяви за пореден път премиерът.

Образователният министър Красимир Вълчев пък съобщи, че днес ще се проведе среща с производители на дезинфектанти, за да не остават училища и градини без препарати.

Мерките срещу разпространението на коронавируса в Габрово обхванаха институции, лекарски практики и фирми, предава в същото време БНР. Лекари от Габрово, които работят в Севлиево, преустановиха прегледите. Стоматолози спряха да приемат пациенти. В Областната болница остава направената реорганизация за прием - лечебното заведение поема само спешни случаи, както и пациенти, които са на животоподържащо лечение. В стационара няма болни със съмнение за носителство на коронавирус. Жена от Севлиево, завърнала се от рискова дестинация, е поставена под карантина.  Двете жени, диагностицирани с COVID-19, са в добро състояние.

В Плевен ТЕЛК възстановява работата си с граждани. Университетската болница „Д-р Георги Странски“ е под карантина, отменени са планови операции, детски и женски консултации, забранени са свижданията, болницата приема спешни случаи. „ТЕЛК-ът работеше вчера по документи, като в късния следобяд се възобнови и работата на ТЕЛК-а. Гражданите, които имат работа там, могат да го посещават, лекарите ще работят с тях. Само апелираме тези, които могат да се придвижват сами, да идват сами, а тези, на които им трябва придружител - с един придружител, за не се получава струпване поради още безпрецедентните мерки за сигурност заради коронавируса и карантината, в която е поставена плевенската болница“, обяви пред Националното радио Момчил Цветков, говорител на лечебното заведение.

ХАОС, АКО ПАРЛАМЕНТЪТ НЕ РАБОТИ

Председателят на парламента Цвета Караянчева разпореди въвеждането на извънредни мерки в сградата на Народното събрание от днес за неопределено време. Те предвиждат да се ограничава присъствието на външни лица на пленарните заседания и заседанията на парламентарните комисии, без това да засяга нормалното протичане на дейността им. Достъпът на външни лица ще бъде ограничени и до заседанията на комисиите. Не се разрешава командироване в чужбина на народни представители и парламентарните служители, а разрешените към момента командировки се отменят. Не се допуска издаването на еднократни пропуски за достъп до сградите на Народното събрание, с изключение на такива за представители на медиите. Не се позволява провеждането на мероприятия, събития и прояви с участието на външни лица, организирани от Народното събрание и т. н. 

По утвърден график ще се извършва допълнително хигиенизиране и дезинфекциране на помещенията в сградите на Народното събрание.

"Предстои приемането на много важни закони. Ако спрем да работим, ще блокираме държавата, ще настъпи хаос. Затова е нормално да предприемем подобни мерки. Затова ще предложим на ръководството на Народното събрание или на Председателския съвет утре сутринта да се постави термокамера",обяви от своя страна депутатът от НФСБ Валентин Касабов. По думите му нормално било да се ограничи достъпът до сградата на НС, тъй като на ден там минават много хора.

"По предварителни данни една камера в ЕС струва 25-26 хиляди евро. В Китай са по-евтини - към 4400 без транспорт и без ДДС, но ще дойде след месец", уточни Касабов пред Нова тв.

Със заповед на главния прокурор от 09.03.2020 г. е преустановен приема на граждани в Приемната на главния прокурор и от административните ръководители на прокуратурите, с цел превенция и намаляване на риска от възникване на нови случаи на вирусна инфекция (COVID-19) предвид създадената епидемична обстановка, съобщиха и от прокуратурата.

Молби, жалби, сигнали, съобщения, предложения могат да се подават в информационните центрове на прокуратурите. Справки за движението на преписки и дела могат да се извършват на място, по телефона или чрез електронната поща и електронните сайтове на прокуратурите.

НОИ също напомни, че предлага над 70 електронни услуги и призова гражданите да се въздържат от лично посещение в офисите на институцията в цялата страна, освен в случаи на реална неотложност. Контактният център на института е на тел. 0 700 14 802. Повече за електронните услуги на осигурителния институт - тук.

------

Съвети и отговори на най-честите въпроси за коронавируса - тук

Какво знаем за вируса - тук

Още по темата