Медия без
политическа реклама

Шефът на Интерпол е в София

Борисов побърза да се похвали със срещата с Юрген Щок и с твърдения за българско участие в операции срещу трафика на хора и оръжие

20 Дек. 2019Обновена
Министерски съвет

Генералният секретар на Интерпол Юрген Щок се оказа в София, за да отбележи 30-годишнината от подновяването на членството на България в световната организация. Той е по покана на МВР, но първи със среща с него се похвали премиерът Бойко Борисов, който пусна и официално съобщение. От разпространените снимки се вижда, че на разговорите са били шефът на ДАНС и вътрешният министър. Само преди няколко месеца българската прокуратура влезе в сблъсък със световната организация по повод свалянето от издирване на жената и дъщерята на намиращия се в Белград бивш банкер Цветан Василев.

Сега обстановката обаче изглежда официално, а настроенията приповдигнати. "Убедени сме в ключовата роля на Интерпол в областта на сигурността в световен мащаб. С решителност продължаваме нашето активно и ползотворно сътрудничество“, заявил на срещата Борисов, цитиран от правителствената информационна служба. В хода на разговора премиерът поставил акцент върху успешното участие на страната ни в различни проекти на Международната организация на криминалната полиция и в реализирането на операции във важни области като борбата с трафика на оръжия, наркотици, трафика на хора и на мигранти, които са сред основните ни приоритети.

Министър-председателят дал висока оценка на проведените у нас обучения, организирани и финансирани от Генералния секретариат на Интерпол. В рамките на тази година те били три с фокус върху трафика на хора в Балканския регион, върху работата с базата данни за откраднати оръжия и по противодействие на престъпленията с предмет МПС.

„За нас е особено важно, че тези обучения включват и Балканския регион. Както знаете, за България сътрудничеството с всички държави от региона е постоянен приоритет“, добавил премиерът Борисов и подчертал, че обменът на информация със Западните Балкани се осъществява основно по канала на Интерпол и на двустранна основа, затова е важно укрепването на контактите на всички нива и във всички области от взаимен интерес. „Наскоро в София беше проведен Годишният форум за устойчивост на Западните Балкани, на който още веднъж потвърдихме нашата подкрепа и използването на всяка възможност за надграждане на постигнатите резултати“, казал премиерът Борисов пред генералния секретар на Интерпол Юрген Щок.
По време на срещата било обсъдено още домакинството на България на Процеса „Акаба“ догодина, което е тематично свързано с инициативата на България за развитието на Западните Балкани и за укрепване на международното и регионалното сътрудничество в сектора на сигурността.

"Ние знаем, че България е една много безопасна страна, но е изправена пред някои предизвикателства", обяви от своя страна Щок. Едното предизвикателство били чуждестранни бойци, които използвали България като транзитна, за да се придвижват към други страни от Европейския съюз. Второто предизвикателство, посочено от Щок били организираните криминални групи, които също използвали България като транзитна държава. Той похвали страната ни, че е една от 20-те най-активни дръжави в организацията от общо 194 държавни представители. По думите на Щок България активно използва базата данни на Интерпол, като обменя и предоставя информация. "България оказва подкрепа на Интерпол и по този начин гарантира сигурността на други държави в региона. От своя страна Интерпол помага на България в нейните усилия в бората срещу престъпността", заявил шефът на Интерпол.

Интерпол отбеляза 95 години от създаването си през миналата година. Със своите 194 държави членки днес организацията е втората след ООН по отношение на международното представителство. България членува в Интерпол от 1923 до 1958 г. Членството е подновено в рамките на 58-ата сесия на Генералната асамблея на Интерпол на 27 ноември 1989 г.

 

"СЕГА" припомня

Само преди няколко месеца българската прокуратурата влезе в челен сблъсък със световната полицейска организация. Това стана след като бившият банкер Цветан Василев изненадващо се похвали, че международната организация е свалила от издирване с червена бюлетина съпругата му и дъщеря му. Още по-любопитно беше неговото твърдение, че анулирането на търсенето било станало не случайно, не поради някакви технически грешки, а след разследване на Интерпол. Централата на международната полицейска организация била установила, че международните заповеди за арест са издадени в нарушение на Правилника на организацията, тъй като нямало данни за престъпление. Решението било взето на редовно заседание на Комисията за контрол на информацията към Централата на Интерпол през януари 2019 г.. Новината бе разпространена от личния сайт на намиращия се в Белград бивш банкер. Самият той, знаем, е задочно подсъдим по наказателното дело за фалита на КТБ, но твърди, че е жертва на сговор и не иска да се връща в България, за да се защитава пред съда. Василев настоява да бъде изслушан от съда през видеовръзка, но засега това му се отказва. Самият Цветан Василев си виси на сайта на Интерпол като издирван с червена бюлетина.

Покрай него обаче с обвинения се сдобиха и най-близките му. Съпругата му Антоанета Василева бе обвинена за пране пари, свързано с това, че през 2012 г. била купила къща в Швейцария с пари от КТБ, дарени й от Цветан Василев. Дъщерята на бившия банкер Радосвета Василева също бе обвинена за пране на пари в размер на 2.6 млн. лв. заради купен от нея двустаен апартамент във Варна с пари, дарени от баща й.

Тези две обвинения дадоха основания на прокуратурата  да поискат издирването и на съпругата, и на дъщерята и с европейски заповеди за задържане и с червени бюлетини от Интерпол. Те бяха сложени в сайта, но после махнати.

Всичко това определено ядоса прокуратурата, която реагира мълниеносно, като направи моментално свой прочит на ситуацията. Държавното обвинение обяви официално, че е протестирала и е отправила официално възражение до Комисията за контрол на данните при МОКП Интерпол. Според държавното обвинение с него то е "изразило несъгласие с направените констатации от страна на конкретния състав на Комисията, взел това решение".

Всъщност прокуратурата обявява, че решението на Интерпол било взето единствено въз основа на твърденията на засегнатите лица и на направените от тях възражения. Държавното обвинение атакува директно организацията и с обвинения. Първо, че въобще не била обсъдена позицията и на българската прокуратура. И второ - взетото решение за сваляне от издирване било "в противоречие със статута и функциите на Интерпол, защото то се основава на мотиви, свързани с обсъждане на обвиненията по същество, което е правомощие само на наказателен съд".

И до момента не е ясно какво е развитието по случая, но определено двете жени липсват в издирваните с червена бюлетина.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата