Медия без
политическа реклама

Шеф в завода за боклук на София си дал 12 000 лв. в месец без работа

Кметът на Столична община дава на прокурор бившите директори на предприятието за третиране на отпадъците

09 Яну. 2024Обновена
Столичният кмет Васил Терзиев говори разпалено по време на пресконференцията, на която бяха оповестени резултатите от одита на завода за боклук.
БГНЕС
Столичният кмет Васил Терзиев говори разпалено по време на пресконференцията, на която бяха оповестени резултатите от одита на завода за боклук.

Бившият заместник-директор на завода за боклука на София от последния мандат на Йорданка Фандъкова е получил заплата и бонус в размер на 12 000 лв. за месец юли м.г., когато Столичното предприятие за третиране на отпадъците почти не е произвеждало RDF (гориво от преработка на твърдия отпадък), а само е заравяло боклука на площадката в село Яна. Това съобщи временният шеф на СПТО Николай Савов, който през декември м.г. бе назначен от кмета на София Васил Терзиев. Савов каза още, че системата с премиите за шефовете е била редовна практика, въпреки че заводът за боклука години наред е работил неефективно и не е изпълнявал целите, за които бе построен и открит през 2015 г. Савов поясни още, че споменатият зам.шеф на СПТО е получил бонуса, след като освен като зам.директор, се е водел на работа и на друга длъжност. Самият бивш шеф на завода пък е взимал малко по-малко от заместника си - около 10 000 лв. В същото време през юли м.г. повечето работници в завода за боклука са получили по 940 лв като заплата и бонус. Савов съобщи още, че неговата заплата е около 4 пъти по-малка от тази на доскорошния зам.директор. 

"Заводът трябва да преработва значително повече отпадъци, вместо да ги депонира. Вместо това клетките се пълнят с непреработен боклук", коментира ситуацията кметът Терзиев. "Третата клетка за депониране е запълнена, четвъртата, която е последна, се пълни бързо", информира кметът. Той каза, че ако тази практика не бъде спряна, в рамките на няколко години София ще има голям проблем с отпадъка. "В рамките на три години с това темпо ще се запълни и четвъртата клетка за депониране на отпадъци", заяви Терзиев. Според него изходът от ситуацията е повишаване на качеството на RDF-а, както и вдигне на процента на преработване на отпадъка. По думите му сега този процент е само 2 на сто. Николай Савов допълни, че само в две месеца са спазени тонажите за депониране. "Между 8 и 12 хиляди тона отпадъци на месец реално не са отчетени, че са депонирани”, съобщи още той. 

В сградата за механично сепариране на СПТО 39 от 47 общо машини се нуждаят от спешен ремонт, поясни Савов. В сградата за RDF гориво от 136 съоръжения 86 се нуждаят от основен ремонт, каза още той. "Най-основният проблем е, че над 2/3 от машините в предприятието са за основен ремонт. За подръжката на завода са подписани 400 договора за 113 млн. лв., голямата част от които са на твърде завишени цени. В същото време Савов заяви, че към момента складът на завода е почти празен. Стотици обществени поръчки са сключени след само 1 оферта, като тази оферта най-често е била съвсем близо до прогнозната стойност на обявения конкурс", каза още временният шеф на СПТО.

Преди дни Савов даде пример с фирма, която единствено има право да доставя гайки за някои от машините в завода. Цената през посредника обаче била около 380 лева, докато в магазините същите гайки стрували в пъти по-малко. Днес той посочи и още сходни примери. "Цената на един лагер по договор е 1636 лева, а в същото време в търговската мрежа същият лагер се намира за 40 лв., или 40 пъти по-евтино. Едно механично уплътнение по договор е 2981 лева, а в търговската мрежа струва 120 лева. Фирмата, която ги доставя, ги купува от същата тази търговска мрежа", поясни той. Като особено интересен Савов посочи случаят с лентов транспортьор, който на 31 май м.г. е приет като основно средство, а 47 дни след това е нарязан на скрап, без да има потвърждение, че изобщо е тръгнал да работи.

Заводът за боклука на София не преработва отпадъка, а бонусите растат в геометрична прогресия, коментира още Васил Терзиев. По-рано днес той обави, че ще сезира Софийска градска прокуратура за резултатите от одита. Терзиев заяви, че докладът от проверката как се е управлявало СПТО до назначаването на нов временен директор през декември м.г. е дал много данни за "безстопанственост". "Безстопанственост - като груба небрежност по отношение на активите на предприятието и пилеенето на средствата му, зле написани проектни задания при строителството, липса на оперативен контрол и контрол по изпълнението, липса на контрол, раздаване на абсолютно нелогични и незаслужени бонуси спрямо резултатите и скарано с икономическата логика утежняване на финансовото положение на предприятието", коментира Терзиев във Фейсбук. 

"За всичко това трябва да бъде потърсена отговорност. За това изпратих доклада от проверката към Софийската градска прокуратура за последващи действия по компетентност. От тук нататък решението за следващите стъпки е в ръцете на прокуратурата", написа още Терзиев. Той поясни, че проверките в СПТО продължават. "Едновременно с това въвеждаме мерки, за да приведем завода в нормален и ефективен режим на работа", се казва още в съобщението.

 

Реакция

Общинските съветници от ГЕРБ отговориха с извънреден брифинг. Те не оспориха изнесените от шефа на СПТО данни и заявиха, че поздравяват кмета Терзиев затова, че внася доклада в прокуратурата. Доскорошните управляващи го призоваха да оповести и даде на прокурор и още 2 одита на завода - за 2021 и 2022 г. Те показвали, че той има капацитет да работи не още 3 г., а до 2031 г. "Призовавам г-н Терзиев незабавно да оповести публично другите два доклада, извършвани по време на предишното ръководство, и те също да бъдат изпратени в прокуратурата. В тях има много ясни констатации. Ако в София има криза в управлението на отпадъците по-рано от 8 години, това ще е в резултат на лошо управление от екипа на г-н Терзиев", коментира бившият шеф на Столичния общински съвет Георги Георгиев от ГЕРБ.

Още по темата