Quantcast

Медия без
политическа реклама

Санкциите от САЩ били заради русофилство и разговори в сауна

Четирима от петимата българи в новия списък "Магнитски" отричат да са участвали в корупция

12 Февр. 2023
BGNES
Николай Малинов и Румен Овчаров

Русофилството и анонимен донос за безобидни разговори в сауна са накарали САЩ и Великобритания да наложат нови санкции по глобалния закон "Магнитски". Това обяснение пред bTV дадоха четирима от петимата санкционирани българи в новия списък на Министерството на финансите на Щатите.

Председателят на движение "Русофили" Николай Малинов категорично отрече да е подкупвал съдия, за да му разреши да пътува до Русия, където да получи орден „Дружба” лично от руския президент Владимир Путин. Спецсъдията Андон Миталов, който разреши тогава на Малинов да напусне страната, стана първият български гражданин, санкциониран от Вашингтон за "сериозна корупция" през февруари 2020 г. Той и досега е съдия, обвинения за корупция в България не му бяха повдигнати, не беше наказан и дисциплинарно. Малинов се аргументира именно с това, че няма наложени наказания и установени нарушения спрямо Миталов, за да отхвърли обвиненията от САЩ.

"Нека да покажат един факт в каквото ме упрекват", каза шефът на "Русофили" и сподели, че с приятелите си от Русия се чуват, за да се шегуват със ситуацията. "Когато в Америка дойдат сили, които са консервативни и патриотични, съм сигурен, че тези обвинения ще отпаднат", каза още Малинов. Според него е в списъка със санкционирани по "Магнитски" заради дейността на движение "Русофили", което скоро щяло да се превърне в международна организация.

На мнение, че САЩ атакуват руските интереси в България е и бившият министър на енергетиката в правителствата на БСП Румен Овчаров, който също е сред санкционираните от антикорупционния закон. "Целта е Русия да бъде изтикана от енергийните доставки в Европа и от ядрената енергетика", коментира Овчаров. Той отрече да е получил над 5 милиона евро в сметки в офшорни банки, както твърди американското финансово разузнаване. Свързаните с Русия договори за ядрено гориво, договорени от свързани с Овчаров лица, са стрували на АЕЦ „Козлодуй“ до 50 милиона евро по-скъпо, което е довело до десетки милиони неправомерно получени печалби за участниците, казват още от САЩ.

Единствено бившият директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов, който също е санкциониран по "Магнитски", разкри повече детайли около обвиненията от САЩ за подкупи в българската енергетика. Официалната причина за санцкиите спрямо него е, че е поискал три милиона лева от български бизнесмен, за да улесни преразглеждането на договорите за АЕЦ „Козлодуй“ в полза на неговите компании. Генов разказа, че през 2016 г. е бил извикан от следовател, за да даде показания по анонимен сигнал. "В него се казва, че аз и въпросният бизнесмен, когато сме били в сауната, аз съм му казал, че може да спечели търга, но това ще му струва 3 млн. лв. Казах, че с този господин често ходим на сауна заедно, руски възпитаници сме, но такъв разговор не сме водили. Този човек има бизнес отношение с АЕЦ Козлодуй, но аз имам много познати, които се занимават с тази дейност", призна Иван Генов.

За такъв случай се спомни и другият санкциониран българин и също бивш директор на АЕЦ "Козлодуй" Александър Христов Николов. Той каза, че е бил викан в ГДБОП по сигнал за искан подкуп, но не може да каже името на подателя, нито на бизнесмена. "Шокиран съм, нямам представа защо съм в списъка", коментира Николов.

 

ПАРТИЙНА ЗАЩИТА

Петият санкциониран българин в новия списък Владислав Горанов беше защитен от своя съпартиец в ГЕРБ Теменужка Петкова. "Убедена съм, че Владислав Горанов е невинен и той ще докаже своята невинност в следващите месеци", заяви тя пред БНТ. По думите ѝ когато има подобни твърдения трябва да бъдат подкрепени с много сериозни доказателства. Освен това тя отрече до нея да са достигали сигнали за корупция, докато е била министър на енергетиката в третото правителство на ГЕРБ. 

"От ГЕРБ не приемаме включването Владислав Горанов в списъка "Магнитски" като "имиджова щета". Усещаме, обаче, изкушението на някои да се възползват от това в предизборната кампания", коментира Росен Желязков от ГЕРБ пред NOVA. По думите му думите на Борисов са били ясни - той е посочил степента на политическия ангажимент, който една политическа формация може да отправи към свой член. "Борисов каза, че партията не може да направи повече от това, което е направила по отношение на Горанов", заяви той. Според него Горанов е човекът, осигурил финансовата дисциплина и финансирането на първите 8 изтребители F-16. Желязков бе категоричен, че Горанов не трябва да бъде изключен от ГЕРБ. "Неговият експертен потенциал е важен за партията. Той е брилянтен финансист с признати действия в рамките на ЕС", допълни политикът.

 

ЗНАК

За първи път определяме лица от Европа, европейски граждани, като рискови за тежка корупция. Това заяви пред bTV посланикът на Великобритания в България - Н.Пр. Робът Диксън, по повод поредните санкционирани български политици и държавни служители по глобалния акт "Магнитски". "Това показва нашата решителност да се борим с корупцията в целия свят. Бихме искали лицата, замесени в корупция, да бъдат лишени до достъп във финансовата ни система. Подчертаваме и сериозността на корупционните деяния, извършени от тези лица в България. Много дълго време от българския народ се краде имущество и активи и той е лишен от социално-икономическо развитие", коментира Диксън. 

"Мерките, които въведохме в петък, ще прекратят достъпа на посочените лица до нашата финансова система - няма да могат да търгуват и да извършват стопанска и икономическа дейност. Това включва и трите коронни територии - Джърси, Гърнси и остров Ман. Предвид значението на нашата страна на международната сцена, това е сериозен ход. Те няма да могат да влизат в нашата страна дори и транзитно", посочи Роб Диксън. Той допълни, че решенията за санкционния режим се вземат след много сериозен и обстоен процес. "Първата жертва на корупцията в България са гражданите в страната - трудно изкараните от тях имущество, средства и ресурси изчезват в ръцете на корумпирано малцинство. Корупцията отваря вратите за намеса от враждебни държави", заяви Роб Диксън.

"България получи предупреждение със списъка „Магнитски“. Можеше този втори списък да бъде отложен, ако бяха приети съответните закони". Това каза дипломатът и бивш посланик в САЩ Елена Поптодорова пред NOVA. По думите й ако беше приет законът на Крум Зарков щеше да се "омекоти" оценката за системата, да се даде доказателство, че политическата класа се е „стреснала“. Поптодорова посочи, че включването на Великобритания е важен фактор, защото показва, че се разширява юрисдикцията, която следи незаконните, корупционни потоци и в Европа.

Ключови думи:

Магнитски

Още по темата