Quantcast
Санкциите на САЩ удрят по ГЕРБ, но не и по ДПС | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Санкциите на САЩ удрят по ГЕРБ, но не и по ДПС

Работата на служебния кабинет може да повлияе пряко на кампанията и на резултата от изборите, смятат социолозите
7 628
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Въпреки протестите от лятото и многобройните скандали ГЕРБ успя да запази първото място на предишните избори, макар и да загуби властта. Дали това ще се повтори и на предстоящите, все още не е ясно

Санкциите на САЩ за корупция по закона "Магнитски" срещу Васил Божков, Делян Пеевски и още четирима българи се отразяват на резултата на ГЕРБ, но не и на ДПС. Това заяви Геновева Петрова от "Алфа Рисърч" по БТВ. Изследването на агенцията хвана част от ефекта, защото приключи дни след оповестяване на санкциите. "В първите дни се видя пряк ефект - резултатът на ГЕРБ взе да пада", обясни тя.

Според Драгомир Живков от "Маркет Линкс" обаче ГЕРБ няма накъде да пада, защото се е свил до твърдото си ядро, което не се влияе от тези скандали.

Двамата са единодушни, че подобен тип скандали не влияят на електората на ДПС. "Разместването на политическите и икономическите пластове, което започна в резултат на санкциите, обаче може да се отрази върху позициите на ДПС, защото се знае, че това е много важно за Движението", разясни Петрова.

Социолозите не изключват да се стигне до разместване на първите две места - "Има такъв народ" да изпревари ГЕРБ. "Макар че отказът на Слави Трифонов да се кандидатира за депутат може да демобилизира електората му", предупреди Живков.

Като цяло работата на служебния кабинет се одобрява. "Има обаче резерви към начина, по който бяха направени част от смените. Трябва да има уважение към хората, които се освобождават, особено ако те са си вършили съвестно работата", каза Петрова, очевидно визирайки освобождаването на Тодор Кантарджиев като шеф на Националния център за заразни дейности, което доведе до протести.

Служебният кабинет може да повлияе върху изборите. "С работата си той създава една остро конфронтационна среда по време на кампанията", обясни Петрова. "Ще има положителен ефект, защото предприема мерки за ограничаване на контролирания вот", добави Живков.

 

Още

ДПС се загрижи кой ще влезе в кабинета на ИТН

25.07.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

5272
3 партии и коалиции се протягат към мандата за правителство

23.07.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ТАНЯ ПЕТКОВА

6707
ИТН кани на преговори за кабинета и ДПС

22.07.2021

Обновена

Екип на Сега

6266