Quantcast

Медия без
политическа реклама

РЗИ недоумява: Ние ли да организираме опашките?

Аз ли да проверявам как се раздават ваксини в чужбина, възмути се чиновничка от инспекцията

28 Апр. 2021
БГНЕС

Скандалните кадри на сблъсъци по опашките за ваксини пред столичната Регионална здравна инспекция не само не трогнаха нейното ръководство, а то дори спря да говори за въвеждане на електронна система за записване на личните лекари. В понеделник ежеседмичното издевателство на чиновниците от инспекцията над общопрактикуващите медици достигна нов връх, след като се стигна до ръкопашна схватка и скандали между лекари и охранители. Днес в Нова телевизия Ирина Гайтаневска от инспекцията отказа да поеме каквато и да е отговорност за случилото се и отблъсна всички въпроси защо не се създаде организация със скандални твърдения, че това не е работа на чиновниците. Нейна колежка обясни почти същото и пред БНТ, като и двете смятат, че за график пречи различното работно време на лекарите.

Ние имаме отговорности, правомощия и компетенции, почна отдалеч Гайтаневска пред Нова телевизия, след като водещите пуснаха видео от понеделнишкия сблъсък. Тя твърди, че организация има, въпреки че вече повече от месец продължават оплакванията на лични лекари за тормоза с примитивните опашки. Противно на видяното вчера, когато пратеник на ВМА прережда чакащите от часове лекари, служителката на Данчо Пенчев твърди, че има коридори за получаване на ваксини и потоците от лични лекари и медицински центрове са разделени. Осем служители на осем компютъра отговарят за разпределението на ваксините, твърдят от РЗИ пред БНТ.

"Защо има опашка - това питам и аз", недоумява Гайтаневска. На въпрос на водещия защо не почерпим опит в организацията от чужбина, тя се възмути: "Откъде накъде аз трябва да знам как е направено в чужбина". Служителката се оплака, че личните лекари идват три часа преди да дойде ваксината. "Как да им дадем ваксина, която не е дошла", попита тя, въпреки че проблемът далеч не е в това.

Столичната РЗИ доставя ваксини на 900 точки за ваксинация, както ги нарича Гайтаневска - лични лекари и ваксинационни центрове по лечебните заведения. Лекарите получават по имейл информация кога ще има ваксини, като има и часови график, но той е общ за всички. "На кого е проблем да идват накуп? Защо ние да създаваме тяхната организация", попита на няколко пъти служителката. Тя на свой ред се оплака, че лекарите идват неподготвени и трябвало в инспекцията да им предоставят и попълват документите, като определи това като порочна практика. Гайтаневска е убедена, че "няма право да организира личните лекари", въпреки че я питаха защо не се направи по-работещ график за приемане на ваксини от 900-те "точки".

"Защо ни сменяте формулярите непрекъснато, защо едни и същи документи се попълват без индиго", попита по повод обвиненията зам.-шефът на лекарския съюз Николай Брънзалов пред БНТ.

Мили хора, това не е свада за домати на пазара. Това са част от софийските лични лекари, които буквално се бият за ваксини за пациентите си. Както винаги, нанесени са много пари - прословутите 10 лева на игла, но умножени по няколко милиона. София по време на пандемия. Думите са излишни.

Posted by Alexander Atanasov on Monday, April 26, 2021

 

Ключови думи:

лични лекари, РЗИ, ваксини

Още по темата

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Районен кмет показа как зимна София е заложник на почистващите фирми

30 Ноем. 2023

ГЕРБ и ПП-ДБ пожертваха ръководството на НЗОК заради раздорите си

01 Дек. 2023

За пръв път от години ще имаме повече пенсионери

28 Ноем. 2023

Кметът на Варна тайно насрочи бедствието до 3 декември

28 Ноем. 2023

Митрофанова: България разреши на Лавров да прелети над страната

27 Ноем. 2023