Quantcast

Медия без
политическа реклама

Руснакът, блъснал Лозан Панов на пешеходна пътека, е глобен с 1000 лв.

12 Март 2021
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Лозан Панов претърпя инцидента, преди да стане председател на ВКС. По всичко личи, че ще приключи 7-годишния си мандат, преди да има окончателна присъда за катастрофата.

Руснакът Денис Сукнев, който преди повече от 6 години блъсна председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов на пешеходна пътека в София, е освободен от наказателна отговорност и е глобен административно с 1000 лева. Делото срещу него е приключило на първа инстанция в Софийския районен съд (СРС), който тепърва ще пише и мотивите към присъдата, разказва "Лекс".

Показателно за бързината, с която се развива делото е, че инцидентът с Панов се случи по време на процедурата за избор на председател на ВКС през 2015 г. След катастрофата Панов обяви първо, че се оттегля, но след това размисли, а накрая и Висшият съдебен съвет го избра за председател на върховния съд. Процесът срещу шофьора, който го блъсна, може да приключи окончателно и след мандата на Панов във ВКС, който изтича през 2022 г.

Инцидентът стана рано сутринта на 9 декември 2014 г. на кръстовището на бул. "Арсеналски" и ул. "Богатица" в София. Панов тичал в Южния парк и когато стигнал кръстовището, изчакал да светне зелен светофар, за да пресече на пешеходната пътека. В този момент към него се движел "Мерцедес" G-клас, управляван от руснака, който преминал през кръстовището на червен светофар и ударил Панов на пътеката. Съдията се превъртял през предния капак на колата и паднал встрани на пътното платно. От удара Панов получил черепно-мозъчна травма и изпаднал в безсъзнание. Шофьорът спрял и го откарал в „Пирогов“, където стана ясно, че е била счупена и лявата му ръка.

Първоначално обаче от МВР не съобщиха как се е стигнало до катастрофата, а разпространената информация беше, че шофьорът е избягал и свидетел е откарал Панов в болница, където след това беше опериран.

Делото беше внесено в съда още през 2015 г. с предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Сукнев. Тогава и самият Панов коментира, че не вижда умисъл в действията му, а пред съда и обвиняемият твърди, че двамата са в много добри отношения. Руснакът обаче искаше да бъде оправдан, защото ставало дума за нещастен случай по независещи от него обстоятелства.

През август 2015 г. СРС също наложи на руснака глоба от 1000 лева, но след това Софийският градски съд върна делото на прокуратурата, защото е пропуснала важното обстоятелство, че обвиняемият е минал на червен светофар. Делото беше внесено в съда отново чак през 2018 г., вече с обвинителен акт, за да приключи 3 години по-късно обаче отново с налагане на глоба от 1000 лева.

До този развой се стигна, след като на финала на делото и прокурорът е посочил, че трябва да се приложи по-благоприятният за подсъдимия закон и той да бъде освободен от наказателна отговорност, като му се наложи глоба от 1000 лв.

Обвинението срещу Сукнев е за това, че при шофиране на пешеходна пътека е причинил средна телесна повреда на Панов. За това Наказателният кодекс в момента предвижда от 1 до 6 години затвор и няма как обвиняемият да бъде освободен от наказателна отговорност. През 2014 г., когато се случи инцидентът обаче наказанието бе от 1 до 5 години затвор и се явява по-благоприятният за Сукнев закон, тъй като позволява освобождаването му от наказателна отговорност.  Така той е наказан само с глоба, но е осъден да плати и над 1800 лева разноски по делото.

Присъдата не е окончателна и може да бъде атакувана пред Софийския градски съд.

За взаимоотношенията на Лозан Панов с Инспектората към Висшия съдебен съвет четете тук: Лозан Панов съди шефката на инспектората за цензура

Интервю на Панов за в. "Сега": В завладяната ни държава уверено вървим към автокрация

Какво написа съпругата на Панов в отворено писмо до премиера Бойко Борисов вижте тук: Жената на Лозан Панов до Борисов: Пеевски ви е само смокиново листо

Ключови думи:

Лозан Панов, катастрофа

Още по темата