Медия без
политическа реклама

Руски хакери атакуваха сайта на разузнаването ни

Няма теч на данни от сайта на ДАР, заяви говорителят на правителството

06 Ноем. 2022Обновена
Pixabay

На датата, на която Русия отбелязва Деня на военното разузнаване, хакери от групировката "Килнет" атакуваха сайта на българската Държавна агенция "Разузнаване". Според съобщението, сайтът на ДАР, както и сайтовете на разузнавателните служби на ЕстонияПолшаРумънияМолдова, са били свалени. Към полунощ, сайтът на ДАР работи, а извън строя са само страниците на разузнаването на Полша и Молдова.

Говорителят на правителството Антон Кутев потвърди, че за кратко време вчера сайтът на ДАР е паднал, не е имало теч на данни.

Русия обяви България и останалите държави за неприятелски.

Миналия месец същата групировка атакува сайтовете на българското президентство, МВР и още няколко институции.

Вътрешният министър и силов вицепремиер Иван Демерджиев обясни, че атаката е била с претоварване, сходна на атаката срещу сайтове на български институции наскоро. От нея не е произтекло нищо особено, успокои той пред БНР и нарече атаката имиджова. Страницата на ДАР не съдържа почти нищо, в нея няма сериозна информация. "Атаката срещу нея е удар във въздуха", каза Демерджиев.

Сайтовете на редица министерства и президентството бяха атакувани от хакери днес, като групата зад опита се представя за руската KILLNET. Атаката е била овладяна, а ГДБОП и ДАНС проверяват случая.

 

Ключови думи:

хакери, разузнаване

Още по темата