Медия без
политическа реклама

Румен Ненков: Гешев направи поредица от грешки

Висши магистрати искат да бъдат третирани като магистрати, но се държат като политици, посочи бившият конституционен съдия

25 Юли 2020
Архив СЕГА

Главният прокурор Иван Гешев направи поредица от грешки. Това обяви пред bTV бившият конституционен съдия Румен Ненков, който е бивш зам.-председател на Върховния касационен съд.

Ненков обясни, че главният прокурор е сбъркал като определя кой политик е добър и кой лош. "Висши магистрати искат да бъдат третирани като магистрати, но се държат като политици. Затова няма да бъдат уважавани", допълни Ненков.

Той посочи още порочната практика на прокуратурата да огласява доказателства по висящи разследвания. Според Ненков председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов трябва да поиска тълкувателно решение за това при какви условия прокуратурата може да разкрива данни по досъдебното производство. "Ако бях на неговото място, щях да го направя", посочи Ненков.

На въпрос за исканата оставка на Иван Гешев, Ненков обясни, че "формално има изход, но това е въпрос, който да бъде решаван от Висшият съдебен съвет. При това няма поправими грешки, всеки може да поправи поведението си".

Ненков смята още, че с призива си "Мутри, вън" и с излизането си при протестиращите президентът Румен Радев е нарушил конституцията.

Ден след като Конституционният съд се произнесе, че всеки прокурор има независимост от главния и може спокойно да го разследва, съпредседателят на "Демократична България" внесе сигнал срещу Иван Гешев в Софийската градска прокуратура.

 

Още по темата