Quantcast

Медия без
политическа реклама

Хр. Иванов: Гешев да бъде разследван, че ползва СРС-та за пропаганда

Съпредседателят на "Демократична България" сезира прокуратурата срещу шефа ѝ

24 Юли 2020
Илияна Кирилова

Ден след като Конституционният съд се произнесе, че всеки прокурор има независимост от главния и може спокойно да го разследва, съпредседателят на "Демократична България" внесе сигнал срещу Иван Гешев в Софийската градска прокуратура. Според Иванов има основания срещу Гешев да стартира наказателно производство. Преди дни Иванов поиска и премиерът Бойко Борисов да нареди на правосъдния министър Данаил Кирилов да инициира дисциплинарно производство срещу главния прокурор.

"Преди време пресцентърът на Главна прокуратура обяви материали, добити с използването на специални разузнавателни средства. Има специални текстове в НК, които криминализират използването на материали със СРС за цели различни от съдебното производство. Гешев ги използва за пропаганда", обясни Иванов. Това е най-простото престъпление, за което Гешев може да бъде разследван, смята бившият правосъден министър.

Главният прокурор не осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху подчинения си, който го разследва. Така единодушно Конституционният съд отговори на питането на правителството да тълкува чл. ал.

В сигнала се цитира съобщението на прокуратурата от 28 януари, когато бяха разпространени СРС-та с президента Румен Радев и обясни, че "са констатирани данни и доказателства "за висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност, предмет на разследване, на лице, заемащо висша държавна длъжност – президент на Република България, като установените евентуални престъпни действия не са свързани пряко с изпълнение на службата му." Това обаче не е единственият случай, в който прокуратурата разпространява избрани СРС-та с оправданието, че го прави в обществен интерес. Последният случай беше на огласени телефонни разговори на укриващия се в Дубай Васил Божков, с които обвинението опита да докаже, че той в опита й да докаже, че той стои зад протестите срещу правителството и главния прокурор.

Законът за специалните разузнавателни средства разписва ясни правила, че резултатите, получени чрез специални разузнавателни средства, не могат да бъдат използвани за друго освен за предотвратяване, разкриване и доказване на престъпления и за защита на националната сигурност. Използването на информация, събрана чрез използване на специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство, е престъпление според Наказателния кодекс.

В сигнала Иванов посочва, че уредбата в НПК материалите по разследването да не се разгласяват без разрешение на прокурора "не съдържа в себе си овластяване на прокурора да разкрива и оповестява резултатите от прилагане на СРС". "Приемане на обратното би ни довело до абсурдното заключение, че прокурорът може свободно да разгласява вън от наказателния процес всякакъв вид информация, независимо от степента ѝ на специална защита, само защото я е придобил в рамките на конкретно разследване", пише Иванов.

Според него има достойни прокурори, той дори познавал лично такива и знаел, "че много от тях симпатизират на протестите и усещат срама от действията на настоящия главен прокурор. Време е да покажат лицата си, да напуснат омертата и да покажат на целия български народ, че има прокурори в България", каза Иванов.

Христо Иванов призова и депутатите, които предстои да изслушат Гешев по предложение на БСП да се преборят за правото на парламента да задава въпроси на Гешев за това как той прилага държавната наказателна политика по конкретни дела. "Или ще приемат унижението този нахален тип да им размахва статистика и да откаже да им отговори за конкретни драматични потъпквания на конституцията и на закона, които той извършва практически всекидневно. Българският парламент не може да сведе глава пред тази бухалка", каза Иванов.

Депутатите одобриха предложението на БСП, с което се иска от главния прокурор Иван Гешев да изготви и внесе в Народното събрание доклад за дейността на прокуратурата по прилагането на закона в периода януари-август 2020 г.

 

Още по темата