Медия без
политическа реклама

Разследването на катастрофата с Местан ще се проточи година

Прокуратурата удължи срока до 14 април и назначи нова комплексна експертиза

14 Февр. 2020ТАНЯ ПЕТКОВА
Стопкадър видео Нова тв
Лютви Местан

Отново - за пети път, прокуратурата удължава срока на разследването на катастрофата с участието на лидера на ДОСТ Лютви Местан. Зам.окръжният прокурор на Кърджали и говорител Димитрина Делчева съобщи пред "Сега", че разследването на инцидента, при който загина 6-месечно бебе, е удължено с още 2 месеца - до 14 април. Днес изтичаше срокът на поредното удължаване. "По делото е назначена комплексна съдебна, автотехническа и медицинска експертиза, която е в процес на изготвяне", обясни Делчева.

На въпрос с какво и с кого е свързана в частност медицинската експертиза, Делчева отговори, че "цялостната комплексна експертиза има за цел да се установи механизма на настъпване на пътно-транспортното произшествие и на причиняване на увреждането на починалото дете". Запитана дали Лютви Местан ще бъде разпитван отново във връзка с новата експертиза или пък други лица, зам.окръжният прокурор заяви, че не може да каже нищо повече. "Това е всичко, което можем да съобщим на този етап", посочи Делчева.

Като удобен аргумент за липсата на светлина около разследването на важни случаи, прокурорите използват, че разследването не е приключило и че има следствена тайна, която не могат да нарушават.

Преди два месеца прокуратурата привлече като втори обвиняем за катастрофата и бащата на загиналото бебе - Юсеин Ахмед. От държавното обвинение тогава съобщиха, че му повдигат обвинение за "независимо съпричиняване на смърт по непредпазливост на шестмесечно дете". На Ахмед бе наложена мярка за неотклонение парична гаранция от 2000 лв. Така и не стана ясно кое обстоятелство е довело до обрата в позицията на прокурорите и привличането на втори обвиняем.

Всъщност по делото вече има готова автотехническата експертиза, възложена от съда, но и по нея не се дава информация, тъй като "производството е висящо".

Самият Местан беше обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост при нарушаване на правилата за движение по пътищата. Инцидентът стана на 14 април по обед в района на с. Загорско по главния път към ГКПП "Маказа". При включване в главния път автомобилът "Фолксваген" на Местан се удря в друг автомобил, в който пътува семейство с две деца. При сблъсъка загина бебето, ранени бяха 9-годишно дете и 28-годишната майка. Тогава близки на пострадалото семейство заявиха, че Местан не е оказал помощ, не е слязъл от автомобила си и половин час е стоял в нея, докато дойдат полицаите. Те изразиха и притеснение, че "всичко може да се потули" и да бъдат "променени фактите" заради положението на Местан, а делото бе взето за наблюдение от главния прокурор.

След катастрофата съпартийци на Местан твърдяха, че автомобилът, с който е пътувало семейството, се е движил много бързо. Той пък твърди, че е невинен за катастрофата и че не може да "поеме чужд грях за тази трагична смърт". От известно време Местан избягва публични изяви и коментари за катастрофата.

Още по темата