Quantcast
Разследването на катастрофата с Местан ще се проточи година | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Разследването на катастрофата с Местан ще се проточи година

Прокуратурата удължи срока до 14 април и назначи нова комплексна експертиза
1 230
 Стопкадър видео Нова тв
Лютви Местан

Отново - за пети път, прокуратурата удължава срока на разследването на катастрофата с участието на лидера на ДОСТ Лютви Местан. Зам.окръжният прокурор на Кърджали и говорител Димитрина Делчева съобщи пред "Сега", че разследването на инцидента, при който загина 6-месечно бебе, е удължено с още 2 месеца - до 14 април. Днес изтичаше срокът на поредното удължаване. "По делото е назначена комплексна съдебна, автотехническа и медицинска експертиза, която е в процес на изготвяне", обясни Делчева.

На въпрос с какво и с кого е свързана в частност медицинската експертиза, Делчева отговори, че "цялостната комплексна експертиза има за цел да се установи механизма на настъпване на пътно-транспортното произшествие и на причиняване на увреждането на починалото дете". Запитана дали Лютви Местан ще бъде разпитван отново във връзка с новата експертиза или пък други лица, зам.окръжният прокурор заяви, че не може да каже нищо повече. "Това е всичко, което можем да съобщим на този етап", посочи Делчева.

Като удобен аргумент за липсата на светлина около разследването на важни случаи, прокурорите използват, че разследването не е приключило и че има следствена тайна, която не могат да нарушават.

Преди два месеца прокуратурата привлече като втори обвиняем за катастрофата и бащата на загиналото бебе - Юсеин Ахмед. От държавното обвинение тогава съобщиха, че му повдигат обвинение за "независимо съпричиняване на смърт по непредпазливост на шестмесечно дете". На Ахмед бе наложена мярка за неотклонение парична гаранция от 2000 лв. Така и не стана ясно кое обстоятелство е довело до обрата в позицията на прокурорите и привличането на втори обвиняем.

Всъщност по делото вече има готова автотехническата експертиза, възложена от съда, но и по нея не се дава информация, тъй като "производството е висящо".

Самият Местан беше обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост при нарушаване на правилата за движение по пътищата. Инцидентът стана на 14 април по обед в района на с. Загорско по главния път към ГКПП "Маказа". При включване в главния път автомобилът "Фолксваген" на Местан се удря в друг автомобил, в който пътува семейство с две деца. При сблъсъка загина бебето, ранени бяха 9-годишно дете и 28-годишната майка. Тогава близки на пострадалото семейство заявиха, че Местан не е оказал помощ, не е слязъл от автомобила си и половин час е стоял в нея, докато дойдат полицаите. Те изразиха и притеснение, че "всичко може да се потули" и да бъдат "променени фактите" заради положението на Местан, а делото бе взето за наблюдение от главния прокурор.

След катастрофата съпартийци на Местан твърдяха, че автомобилът, с който е пътувало семейството, се е движил много бързо. Той пък твърди, че е невинен за катастрофата и че не може да "поеме чужд грях за тази трагична смърт". От известно време Местан избягва публични изяви и коментари за катастрофата.

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прокуратурата иска кюлчетата от чекмеджето, за да ги разследва

19.08.2020

14282 63
Една година с Гешев - от зле към по-зле

02.12.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

4018 15
Лобистът на Бобокови: Американският сенат разследва Пеевски

02.12.2020

9514 20

Коментари

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

Свобода за Местан! Той е невинен!

Това което му се е случило може да се случи на всеки примерен шофьор. Включваш се в главен път и от  някъде долита джигит, който не спазва ограниченията за скорост. На кръстовища ограниченията са най-много 60 км. А онзи е летял с над 100.

И пак да попитам за един приятел. Ако се пусна с 200 км по Цариградско шосе в София и някой ми изскочи на пътя и го блъсна кой ще е виновен?

 

Iberia
снимка на Iberia

Завинаги Цесекар, там е работата, че към датата на инцидента, точно на този път, особено в този участък е нямало поставен знак за ограничение на скоростта. След инцидента с агата, вече има поставен такъв.

3NT
снимка на 3NT

И що ще се проточи? 

турция? заплашили тиквата? ,че ще му забрани  изнесени заседания на министер съвета в анкара...нещо не виждано никъде по света...

все едно тибет у китай  украйна и полша у Русия...косово у Сърбия пакистан у Индия?М?

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

..това че няма знак нищо не променя...може да е имало знак и пет минути преди катастрофата някой римлянин да реши да открадне знака за скрап... има едно нещо на което му викат "съобразена скорост"...тоест виждаш или знаеш, че ти предстои кръстовище или пък има наблизо завой трябва да намалиш до съответната "съобразена скорост" а за кръстовища тя е не повече от 60...

 

...а джигита между другото не е спазвал и 90...със знак или без знак той е виновника...нямаш право да караш с повече от 90 освен ако не си на магистрала...каквато там няма...

Iberia
снимка на Iberia

Завинаги Цесекар, това дето пишеш са алабалистики и теории на вероятноста. Има си Закон за движение по пътищата. Участъци, където няма знаци за ограничение на скоростта, не ти вменява вина с каква скорост ще се движиш. В конкретният случай няма такива понятия, като спазил/не спазил. Спазва се нещо, което ти го налага маркировката на пътя чрез знаци. А там такива е нямало към момента на инцидента. Да не говорим, че участъка е прав, няма завои, няма мъгла, не е валяло дъжд и т.н. Друг е въпроса, че агата се е включил от второстепенен път в първостепенен такъв със скорост, все едно ще паркира.

3NT
снимка на 3NT

✌️

нацелил електората и няма много  оплаквания.

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...как да ти обясня, че дори да нямаш знаци не може да караш с повече от 90 освен ако не си на магистрала...това че си на прав път не ти дава право да излиташ...на какъв език да ти обясня...мога на английски...ще ме разбереш ли на английски..?

Дежурния

Andreshkos Meleagris Gallopavos пак нещо не са разбрали. Втори обвиняем е привлечен, защото според (огласената) експертиза е карал със 122 км в час и загиналото дете не е било в детско столче. И двете нарушения пряко са допринесли за смъртта на детето. Това, че фамилията на другия виновник е Местан не променя обстоятелствата около трагедията.

Влез или се регистрирай за да коментираш