Quantcast

Медия без
политическа реклама

Нов обвиняем в делото срещу Местан и поредно удължаване

8 месеца след катастрофата прокуратурата привлече и бащата на загиналото 6-месечно бебе

19 Дек. 2019ТАНЯ ПЕТКОВА
Стопкадър видео Нова тв
Лютви Местан избягва публични изяви след автомобилната катастрофа през април и не отговоря на мобилния си телефон.

За четвърти път прокуратурата удължава срока на разследването на катастрофата с участието на лидера на ДОСТ Лютви Местан. Зам.окръжният прокурор на Кърджали и говорител Димитрина Делчева каза пред "Сега", че разследването на инцидента, при който загина 6-месечно бебе, е удължено с два месеца до 14 февруари. Делчева не пожела да отговори на въпроси защо чак сега  - 8 месеца след катастрофата и толкова протакане, прокуратурата привлича и като обвиняем бащата на загиналото бебе. "На базата на събраните до момента доказателства е привлечен бащата на детето. Повече информация няма да огласяваме", обясни Делчева и препрати към официалното съобщение, разпространено от пресцентъра на ВКП.

В него се казва, че бащата Юсеин Ахмед е привлечен като обвиняем за "независимо съпричиняване на смърт по непредпазливост на шестмесечно дете". Мъжът е с мярка за неотклонение парична гаранция 2000 лв.

Обратът по делото идва само две седмици след като зам.окръжният прокурор на Кърджали обяви пред "Сега", че политикът остава единственият обвиняем по делото. Но не става ясно какво точно обстоятелство е довело до ревизията на позицията на прокурорите, които удобно се измъкват с аргумента, че разследването не е приключило и че има следствена тайна.

Срокът на разследването приключваше на 14 декември, но тъй като имало какво още да се доизяснява, е удължен до 14 февруари. Наскоро стана ясно, че е готова автотехническата експертиза, възложена от съда, но и по нея не се дава информация, тъй като "производството е висящо".

Самият Местан беше обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост при нарушаване на правилата за движение по пътищата. Инцидентът стана на 14 април по обед в района на с. Загорско по главния път към ГКПП "Маказа". При включване в главния път автомобилът "Фолксваген" на Местан се удря в друг автомобил, в който пътува семейство с две деца. При сблъсъка загина бебето, ранени бяха 9-годишно дете и 28-годишната майка. Тогава близки на пострадалото семейство заявиха, че Местан не е оказал помощ, не е слязъл от автомобила си и половин час е стоял в нея, докато дойдат полицаите. Те изразиха и притеснение, че "всичко може да се потули" и да бъдат "променени фактите" заради положението на Местан, а делото бе взето за наблюдение от главния прокурор.

След катастрофата съпартийци на Местан твърдяха, че автомобилът, с който е пътувало семейството, се е движил много бързо. Той пък твърди, че е невинен за катастрофата и че не може да "поеме чужд грях за тази трагична смърт". Местан обаче не отговари на мобилния си телефон въпреки опитите на "Сега" да се свърже с него за коментар.

ДВОЕН АРШИН

Разтакаването на държавното обвинение на важни разследвания не е за пръв път. За разлика от случая с Лютви Местан в началото на годината, след като 11 месеца протака, прокуратурата прекрати разследването срещу бившия транспортен министър Ивайло Московски. Както "Сега" вече писа, инцидентът с моторната шейна, управлявана от него, при който на 2 февруари 2018 г.  загина 3-годишният му син, е "случайност и Московски не носи отговорност за катастрофата". Няма данни за престъпление, написа тогава прокурор Емилия Варадинова от СГП в постановлението за прекратяване.

Има инцидент, но това не значи, че водачът е имал виновно поведение, твърдеше тогава Варадинова.

Мълчанието по случая бе стратегията на прокуратурата още от самото начало. Първо на обществото дори не беше съобщено как е станала катастрофата с мощната машина, управлявана от министъра. Прокуратурата мълча 5 дни, а след това обяви, че делото за причиняване на смърт по непредпазливост е прехвърлено за разследване в националното следствие. Казусът се прехвърляше между окръжната прокуратура и градската. По-късно Ивайло Московски подаде оставка заради автобусната катастрофа край Своге, при която загинаха 20 души. Правителството пък го изпрати като вицепрезидент на Черноморската банка.

Още по темата