facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Разходите на ГЕРБ за местния вот са покрити от данъкоплатците

Управляващите са похарчили за кампанията си над 2 млн. лв., които идват изцяло от държавната субсидия
Обновена
5008
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Това са кметовете, които ГЕРБ избра с пари, иззети от данъкоплатците.

ГЕРБ е покрила разходите си за местните избори, възлизащи на повече от 2 млн. лв., изцяло с пари от държавната субсидия – иначе казано, с парите на данъкоплатците. Това става ясно от отчета на партията за предизборната й кампания, който Сметната палата публикува днес.

В документа пише, че управляващите са набрали средства в размер на 2 011 497.89 лв. Всичките тези пари, до стотинката, са отпуснати на ГЕРБ под формата на държавна субсидия, на каквато партията има право в качеството си на парламентарна политическа сила.

От ГЕРБ, които иначе се хвалят с членска маса от близо 100 000 души, не са отчели и левче приход за предизборната кампания от членски внос. Това означава, че или партията не събира такъв, или не желае да го харчи за кампанията. И двата варианта са еднакво абсурдни, тъй като от партиите се очаква да бъдат подкрепяни от своите симпатизанти с някакви минимални суми, с които да покриват присъщите си разходи – най-вече, предизборните кампании.

Същата е картината и по отношение на даренията. По идея на ДПС, която управляващите охотно възприеха, през 2019 г. беше въведено правилото, че партиите ще могат да получават неограничени суми от фирми и неправителствени организации. Такива обаче изобщо няма в отчета на ГЕРБ. Такива бяха и очакванията на анализаторите, които прогнозираха, че политическите сили ще се пазят да не взимат официално дарения от юридически лица, за да не се изложат на атаки, че след изборите ще трябва да се отблагодаряват на корпоративни спонсори. Странното обаче е, че ГЕРБ не е получила и лев доброволен принос дори и от физически лица – от свои членове, симпатизанти и кандидати.

Самият Борисов още миналата година коментира финансирането на кампанията така: "Това е най-евтината ни кампания. Похарчили сме толкова, колкото законът позволява – в рамките на субсидията и по банков път. Дарения не приемаме и не сме приемали".

Иначе цялата набрана сума за предизборната кампания е била похарчена до стотинката. По-голямата част от парите – 1 164 635.47 лв., са отишли за рекламни материали от типа на плакати, флаери, диплянки, брошури и др. За медийни услуги са дадени 446 570.16 лв. За публични събрания, концерти и други масови мероприятия партията е изразходвала 145 696.02 лв.

ГЕРБ, която иначе обича да си прави реклама с дарения за църкви, манастири и др., този път е отчела като разходи за дарения скромната сумичка от 30 лв.

БСП – с пари от кандидати и дарители

Основният конкурент на ГЕРБ е разчитал широко на пари, предоставени от кандидати, както и на дарения от физически лица. Вероятната причина е сериозната финансова криза, в която затъна червената партия след орязването на държавната субсидия от 11 лв. на 1 лв. за действителен глас в средата на миналата година.

Социалистите са набрали 1 222 830.80 лв. От тази сума 337 880.68 лв. са парични дарения. Други 200 047.62 лв. са средства на издигнатите от коалицията „БСП за България” претенденти за местната власт.

Разходите възлизат на 1 197 935.21 лв. Очаквано най-голям дял от тях са плащания за медийни услуги – 575 611.44 лв.

ДПС – също като ГЕРБ

Отчетът на партията на Ахмед Доган изглежда сякаш е правен от същата счетоводна фирма като този на формацията на Борисов. Движението е набрало 890 233.11 лв. за предизборната кампания като единственият му източник на финансиране е държавната субсидия. Разходите съвпадат точно с приходите – също като при ГЕРБ. 333 731.88 лв. са отишли за рекламни материали. Другото голямо разходно перо са медийните услуги – 267 565.98 лв.

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ: Радев принизи президентството до партийна агитка

20.02.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

7155 106
ГЕРБ въведе данък "нощувка" за апартаментите, наемани онлайн

19.02.2020

Обновена

3037 17
ГЕРБ остави кмета на Стамболийски на партийния му пост

19.02.2020

Обновена

5744 13

Коментари

Cixi 2

Трябваше в края на заглавието да се добави "тройно". Защото включва освен държавната партийна субсидия още  част от бюджетната субсидия на парламента и на правителството. Тези правителствени и парламентарни кортежи кой ги плащаше? За опозицията важи "двойно", те не могат да цуцат от бюджета на МС. ББ като какъв се явяваше по телевизиите, като шеф на ГЕРБ или като председател на МС? Аз не зная, защото не гледам ТВ.

Калпазанче

Храни куче да те лае!

В случая да те остави без вода и въздух!

mitkomm

Това е несериозно, това са приказки за наивници!Сумата е десетократно и нагоре по- голяма!

vasilevil

Това значи че аз съм платил на гробарите да спечелят изборите и след това да ни клатят?

Скрудж

Щом го усещаш като клатене, мога с лични средства да  ти закупя това:

https://www.google.com/search?q=%D0%B1%D0%BE%D1%80...:

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Еееиий, по голяма новогодишна шега не бях чувал. Те само на циганите в София платиха над 4 милиона.
Диагностик

Тези, които са подкрепили БСП не са ли данъкоплатци?

Много тенденциозно скалъпена статия.

Кара Колю

"Тези, които са подкрепили БСП не са ли данъкоплатци?"

А бре, що не четеш внимателно? А?

"Основният конкурент на ГЕРБ е разчитал широко на пари, предоставени от кандидати"

В БСП(к) депутатските места си ги купуват. ..Който даде повече...

майор

Тва, че гербавите такова не сте много умни, е ясно и на кьоравия.

По-интересния въпрос е защо държите непрекъснато да ни го навирате в очите.

Явно тъпотата е на особена почит в тиквената партия

 

Скрудж

Купуването на депутатски места е стара практика. Моя позната ми сподели, че е дала дарение от 150 000 лева, за избираемо място в листите на една малка партия с лидер от македонския край, който имаше  бенки на бузата. За съжаление не  успя да искара цял мандат и да си избие кинтите.

Влез или се регистрирай за да коментираш