Quantcast

Медия без
политическа реклама

Рашков: Бивш вътрешен министър е уговарял 15 000 македонски гласа

Прокуратурата даде 48 часа на МВР да провери дали в Кюстендил се пазарят гласове

01 Юли 2021Обновена
Илияна Кирилова
Бойко Рашков

Бивш вътрешен министър е провел среща в Кюстендил с бивш областен управител и "един друг, излязъл в болничен", на която тримата са уговаряли как да привлекат 15 хиляди македонци с българско гражданство, които да гласуват в нашата страна. Това съобщи пред журналисти служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Той коментира и други случаи, за които МВР подозира, че става дума за купуване на гласове. В град в Германия, например, е било огранизирано попълването на фиктивни заявления за откриване на секция, в която да гласуват хора, които дори не живеят там. "В контакт сме със съответните служби и ще предотвратим тези опити за опорочаване на вота", каза Рашков.

По негови думи досега са постъпили около 100 сигнала за престъпно купуване и продаване на гласове. Поради това министерство на вътрешните работи е започнало специализирана полицейска операция в цялата страна, която ще продължи до деня на изборите.

"Ние трябва да предприемем ответни действия по отношение на тези, които се подготвят да изкривят политическа картина у нас, да се постигнат нереални резултати в изборния ден и да не се отчете правилно точно вотът, гласът на всеки един български избирател. С една дума действат така, че да се посегне върху свободното упражняване на политическото право на всеки един български гражданин да избира и да бъде избиран”, каза Рашков.

Прокуратурата вече е започнала и разследвания по някои от сигналите. Един от тях е от плевенско село, където на предилния вот гласували по документи три пъти повече от регистрираните. Установени са адреси, на които са регистрирани много лица, което е останало от много години, като повечето са неактивни. Предприемат се действия тези регистрации да бъдат премахнати.

От МВР дадоха допълнителна информация за 2 случая от Бургас. В с. Екзарх Антимово при претърсване на жилище е открит мобилен телефон със снимки на лични карти на 31 лица. На тях им било обещано да получат по 80 лв., ако гласуват за точно определена партия. Ако се организира цяло семейство, има бонус от 20 лв. 

При друго претърсване на жилища са открити списъци с лица, които са били длъжници на определен лихвар. На тях им било обещано да се опрости част или целия дълг, ако гласуват за една определена партия. По случая има двама задържани.

По-късно днес от държавното обвинение съобщиха, че Районна прокуратура - Кюстендил е образувала преписка по докладна записка на полицейски служител от ОДМВР – Кюстендил „относно получена информация за подготовка за евентуално купуване на гласове“. "В докладната записка се излагат твърдения, че на 29.06.2021 г. в хотелски комплекс в гр. Кюстендил – „две лица с двойно гражданство /на РСМакедония и РБългария/, неустановени към момента, са провели среща с трето лице, жител на гр. Кюстендил, неустановено към момента, като предмет на разговорите е бил предстоящите парламентарни избори“, казват от прокуратурата.

Проверката е възложено на ОДМВР в Кюстендил, а срокът да бъдат събрани доказателства за евентуално купуване на гласове е 48 часа. "Материалите по преписката следва да бъдат докладвани лично на наблюдаващия прокурор, който едва след това ще може да прецени има ли достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ характер", съобщава прокуратурата.

ОТГОВОР

Бившият вътрешен министър Христо Терзийски, който е от Кюстендил и е кандидат за депутат от ГЕРБ-СДС, определи твърденията на Рашков за македонските гласове като "клеветнически намеци". 

"Няма да казвам, че с това се опитва да замаже тоталния хаос, който създаде в МВР. Вероятно има и някаква лична неприязън към мен, което си е негов проблем. Знаем и че наши симпатизанти са привиквани и респектирани в полицейските управления през последните седмици. Само че няма да допуснем изборите да се спечелят "служебно" - чрез служебното правителство. Ако има данни за престъпление - да действа с цялата строгост на Закона. В противен случай трябва да понесе отговорност за думите и действията си - нищо, че никой не е гласувал за него - постът изисква министърът да притежава някакво достойнство", написа Терзийски в своя фейсбук профил.

ЩАБ

Към Върховната касационна прокуратура ще функционира дежурно звено от прокурори и служители, което ще обобщава постъпващата информация за нарушения в изборния процес, съобщиха от държавното обвинение. "Министерството на вътрешните работи не отговори на отправената покана за продължаване на добрата практика по взаимодействие и координация между институциите за гарантиране на провеждането на честни и прозрачни избори", се казва в съобщението на прокуратурата. 

Национално междуведомствено звено, което координира работата между ДАНС и прокуратурата, работи от откриване на предизборната кампания и 30 дни след официалното обявяване от ЦИК на окончателните изборни резултати. На сайта на прокуратурата са публикувани и електронни адреси за подаване на сигнали за купуване и продаване на гласове.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?