Медия без
политическа реклама

Рамадан Аталай: Не е работа на Асен Василев да пише енергийни проекти

10 Апр. 2022
Илияна Кирилова

В Плана за възстановяване и устойчивост България отива от едната крайност на другата. Залага се на развитието на ВЕИ, като други възможности се подценяват. Плановете се пишат от финансовото министерство, енергийното се чуди как да ги изпълнява. Това коментира в ефира на БНР депутатът от ДПС и заместник-председател на парламентарната комисия по енергетика Рамадан Аталай. Според Аталай секторът не се развива системно и се толерират безпринципно отделни сегменти от него. Аталай посочи конкретно изграждането на нови ВЕЦ и разширението на газохранилищата, но ВЕЦ-евете са недопустими като инвестиция по плана заради принципа да не се влияе негативно на природата. 

Асен Василев не разбира нищо от енергетика, а това е сектор, който изисква хоризонт на взимане на решения 20-30 години. В същото време в плана се предлага проект за батерии с кратък живот, изтъкна Аталай. Според него жестовете към ВЕИ сектора са проличали и при отказа да се ограничат свръхпечалбите от него в последните месеци покрай енергийната криза. Асен Василев бе посочен като човек, лобирал за проекта с батериите и от бившия вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов. Пеканов разказа, че служебният кабинет не е допуснал проекта, защото го е преценил като рисков и лишен от икономически смисъл. 

По-рано по Нова тв енергийният министър Александър Николов замаза въпроса за изграждането на завод за батерии, като намекна, че в България може да се произвежда само част от технологията. Както „Сега“ писа, планът за възстановяване и устойчивост предвижда инсталиране на 6000 MWh батерии, които да балансират производството от ВЕИ, като 2000 MWh трябва да са инсталирани през 2024 г. Не е ясно какъв завод може да се построи с такъв хоризонт. Пред БНР Деница Симеонова от "Продължаваме промяната" коментира, че се обсъжда заводът за батериите да се изгражда с пари от друг фонд на ЕС - за справедлив преход. Процедурата за батериите ще бъде проведена от Европейската банка за възстановяване и развитие, което ще гарантира прозрачността, допълни Симеонова.  Според нея не е основателно да се упреква, че финансовото министерство е водещо по плана, защото редакциите в него са били обсъдени от коалиционния съвет в енергетиката и всички са били съгласни. Съответните ресорни министри си отговарят за секторите, коментира Симеонова. 

Още по темата