Quantcast

Медия без
политическа реклама

Радев ще избере партия за мандата според близостта й с кабинета му

За президента е много важна приемствеността между редовното и служебното правителство, подчерта заместничката му Илияна Йотова

13 Яну. 2023ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Кирилова

Президентът Румен Радев ще използва и третия мандат за правителство, за да утвърди влиянието си върху държавното управление. Така излиза от коментар на вицепрезидента Илияна Йотова във връзка с плановете на държавния глава на кого да повери последната възможност за съставяне на кабинет.

Според Конституцията президентът има правото да определи политическата сила, която да получи третия мандат. Днес Йотова обясни пред медиите, че решението на Радев ще зависи основно от това коя формация ще следва политиките на неговото служебно правителство. Иначе казано, евентуалното редовно правителство да управлява държавата така, както го прави назначеният от държавния глава кабинет "Донев".

Изборът на Радев се свежда до три формации, които претендират да поемат властта – БСП, ДБ и БВ. Със социалистите той беше близък в миналото, но междуособни битки със соцлидера Корнелия Нинова развалиха отношенията му с "Позитано" 20. С десницата влезе в сблъсък заради военната помощ за Украйна. БВ е водена от бившия му служебен премиер и приближен Стефан Янев. Той обаче се раздалечи с президента, след като също подкрепи пращането на оръжия на Киев.

Днес Йотова обяви, че на „Дондуков“ 2 се извършва „много сериозен анализ на заявките на политическите сили, на разговорите, които водеха помежду си, както и това коя политическа сила ще има най-голяма възможност да направи правителство“. В същото време, тя подчерта, че за държавния глава е много важен въпросът коя формация ще може да осигури приемственост в работата на назначения от него служебен кабинет. Вицепрезидентът посипа с похвали правителството на Гълъб Донев, което, по думите й, намалило инфлацията и внесло успокоение по отношение на цените и доставката на горива.

„Този аргумент – да продължи приемственост в политиката, но и да имаме стабилност в страната, както я заложи служебният кабинет в последните месеци, и онази партия, която може в най-голяма степен да гарантира тази стабилност, също ще бъде сред основните аргументи на президента“, обоснова се заместничката на Радев.

Няма политика вече без Румен Радев. Държавният глава, уж политически неутрален обединител на нацията, стана централна фигура на разнебитената ни политическа сцена. Всички политици се съобразяват с него, всички очакват нещо от него.

 

Още по темата