Медия без
политическа реклама

Радев: Мафията иска да вкара България в глух коловоз

Борисов търси лично спасение за сметка на обществото, смята държавният глава

22 Авг. 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

"Мафията се опитва да вкара България в глух коловоз. Опитва се да скрие корупцията, чекмеджетата, записите, беззаконията, рекета зад неграмотните брътвежи за нова конституция". Така президентът Румен Радев коментира предложението на управляващата партия ГЕРБ и премиера Бойко Борисов за свикване на Велико народно събрание и промени в основния закон.

Според държавния глава предложенията за промени в конституцията целят единствено печелене на време и бетониране на статуквото. "Съветвам всички българи, експерти и политолози да не попадат в капана на Борисов. Всичко това е с цел да има дебат, да се печели време. Целта е личното спасение на министър-председателя за сметка на обществото. Не трябва да се пада в този капан. Ще има такива дебати, но след оставки", заяви Радев пред журналисти на връх Шипка.

Според него пътят към конституционни промени минава през незабавната оставка на правителството и главния прокурор, саморазпускане на парламента и предсрочни избори, тъй като днешното Народно събрание е загубило легитимност и достойнство. "Виждате как партии сменят позициите си през 24 часа", допълни Радев.

Днес президентът се качи на Шипка, за да отбележи 143 години от Шипченската епопея.

"Държавният глава винаги е бил патрон на тези чествания. Днес те се организират по гражданска инициатива, но управляващите повториха срамния сценарий от 3 март, когато всички планирани чествания и в столицата, и в страната се проведоха. Целта беше една единствена - президентът да не се качи на Шипка и да не говори. Ако бяха толкова загрижени за здравето на хората, властта нямаше да проведе своето масово партийно струпване преди няколко седмици. Честванията на Шипка са вековна традиция. Тук се ражда свободна България. На някои явно им харесва да забраняват събирания на свободни хора, но това няма да се получи. Всеки български гражданин има право да изрази своята свободна воля и да почете този празник", заяви държавният глава Румен Радев.

Президентът Румен Радев е патрон на тържествата, които официално бяха отменени от областната администрация на Гарово - заради кризата около коронавируса. Въпреки това, денят ще започне с панихида в Соколския манастир край Габрово в памет на загиналите в епичните боеве. Програмата с участието на Радев ще продължи на историческия връх, където ще се появи след 11 ч. за да отдаде почит пред подвига на българските опълченци и руските воини. 

Около 12.00 ч. държавният глава произнесе слово - за втори път от Шипка през тази година след 3 март. "Сега" публикува цялата реч на президента:

"Скъпи сънародници,

Скъпи българи,

143 години България цяла гледа Шипка с преклонение. И днес хиляди изкачихте този върх, за да докажете, че достойнството стои по-високо от страха и забраните.

Родината възкръсна на картата на Европа благодарение на победата на Русия над Османската империя. Но именно тук, в августовския зной на 1877 година нашите опълченци доказаха, че народът ни заслужава свободата си.

„Шепата спартанци“, които ще отрежат пътя на аскера към Северна България, са наши сънародници от Русия, днешна Украйна и Молдова, от Румъния и Сърбия. Хъшове, бежанци от въстанията и емигранти от поробена България. Някои дори не са виждали Родината, за която ще дадат живота си.

Тези поборници за свободата не се питаха дали има смисъл да се борят?

Те не се убеждаваха един другиго, че всяко усилие е обречено, както често правим днес.

Тях не ги блазнеше удобството да бъдат зрители на националната история. Да изчакат събитията. Да четат вестници и да спорят в кръчми и кафенета.

Пет века не изтриха тяхното самочувствие на достойни българи и те не чакаха да чуят какво мислят Великите сили за свободата българска. Нито разчитаха на тях.

Те не се надяваха на никакви привилегии и облаги, а някои доживяха дните си в мизерия.

Вековете на робството не угасиха вярата им, че е възможна свободна и справедлива България.

Нашите опълченци не се криеха зад гърба на могъщата армия на Царя Освободител, в очакване тя да донесе тяхната свобода. По тези скали, по тези урви, те воюваха и умираха, отдавайки живота си, но никога не се предадоха. Воюваха и умираха, за да докажат, че народът ни е достоен за свободата и платиха с живота си за тази свобода.

С този несломим дух, с тази вяра в собствените сили, с това единение в делото опълченци и възрожденци възкресиха Отечеството.

С този дух, вяра и единение ще успеем и всички ние, техните потомци, които днес се борим за една свободна и справедлива България!

Поклон пред героите!"

Да живее България!"

Ключови думи:

Румен Радев, Шипка

Още по темата