Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прясно ремонтираният ПАВЕЦ "Чаира" аварира

МВР и ДАНС започват проверки около рехабилитацията на съоръжението

23 Март 2022
Уикипедия

По време на тестване на мощности на ПАВЕЦ "Чаира" е станала авария. Аварирал е при тестове един от агрегатите с мощност 210 МВ, като при усилването в диапазона от 130 до 170 МВ се е чул тежък тътен. От вчера съоръжението се отводнява, за да може да се направи проверка какво точно се е случило. 

Това съобщиха на извънреден брифинг в МС премиерът Кирил Петков и енергийният министър Александър Николов. Петков уточни, че няма никакви рискове от аварията - нито за хората, нито за цената на електроенергията, макар кабинетът да се е надявал, че включването на тази мощност ще повлияе добре на цените. От думите на Петков се подразбра, че подозренията са насочени към изпълнителя на рехабилитацията, който е избран по договор от 2017 г.  и не е японската фирма "Тошиба", произвела помпените турбини и токовите генератори. 

"Няма засегнати хора, няма застрашаване на човешки живот, няма риск от повишаване на цените на електроенергията. Разпоредил съм на МВР и ДАНС да направят пълни проверки. Този договор за ремонт на тази турбина е подписан 2017 г. и не с "Тошиба". И сега ще направим абсолютно пълна проверка защо се е стигнало дотам. За да избегнем такъв вариант за следващата турбина, която трябва да влезе в експлоатация до три седмици", обясни Петков. Повече детайли по темата не бяха дадени. 

ПАВЕЦ Чаира има общо четири агрегата с обща мощност над 860 мегавата. Два от агрегатите са в планов ремонт, а третият аварира през август 2021 г. Очакваше се той да бъде пуснат до края на годината. Това не стана. Датата бе преместена за 15 март. Миналия месец вътрешният министър Бойко Рашков анонсира, че има проблем с тази централа. "Започнали сме активна проверка по един изключително важен за енергетиката обект - ПАВЕЦ "Чаира", чието предназначение е да поема пиковите часове в денонощието. От няколко години бавно и сигурно най-голямата помпено-акумулаторна ВЕЦ в Югоизточна Европа е била унищожавана", заяви той.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?