Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прокурорската асоциация скочи да брани Гешев от дисциплинарно дело

Говоренето срещу главния прокурор е недостойно и недопустимо, пишат обвинители до ВСС

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
След като Съюзът на съдиите поиска Висшият съдебен съвет да образува дисциплинарна проверка срещу главния прокурор, асоциацията на обвинителите пламенно го защити.

Асоциацията на прокурорите (АПБ) скочи в защита на главния прокурор Иван Гешев, за когото Съюзът на съдиите призова да бъде образувано дисциплинарно производство за отстраняване от поста. Няма основания да бъде образувана дисциплинарна проверка срещу главния прокурор, настоява АПБ в становище до ВСС.

Организацията, чийто шеф Евгени Иванов наскоро бе избран за член на Висшия съдебен съвет и която винаги е подкрепяла ръководството на държавното обвинение, обяснява, че съдиите нямат право да се месят в прокурорските дела. Според тях настояването на съдиите Висшият съдебен съвет да провери Гешев е "недопустим опит да бъде дискредитирана дейността на българските прокурори чрез поредната публична манипулация, внушаваща на гражданите, че дейността на прокуратурата се осъществява в нарушение на фундаменталния принцип за върховенството на закона".

Има ли основания да бъде образувано дисциплинарно производство за уволнението на главния прокурор заради тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

Прокурорите пишат в становището си, че съдийската организация умишлено иска да насади негативно впечатление за дейността им и да принизи резултатите на прокуратурата срещу престъпността и корупцията.

"Политиката няма място в правосъдието!", възкликват те, макар че точно главният прокурор често намесва политиката в изказванията си.

Според прокурорите с публикуването на доказателства не се нарушават законите, а се дава възможност на гражданите "сами да изградят мнение относно основателността на упреците, отправяни от защитници на обвиняемите към прокуратурата". "Прокуратурата има задължение да предоставя на обществото вярна и обективна информация за своята дейност и резултатите от нея", пише АПБ, но не коментира, че доказателствата всъщност се разпространяват избирателно и само когато прокуратурата иска да обслужи дадена своя теза и да внуши нечия вина, преди произнасянето на съда. А по други дела, също с обществен интерес, не се предоставя дори елементарна информация, камо ли СРС-та или протоколи от разпити.

Прокурорите твърдят, че Висшият съдебен съвет няма правомощия да проверява изнасянето на доказателства, защото няма право да проверява конкретни дела.

"Опитите за принизяване и обезценяване на дейността на прокуратурата чрез разпространяване на внушения, че личността на главния прокурор е "фактор за произвол и подриване на върховенството в правото" можем да квалифицираме единствено като недостойни и недопустими, целящи създаването на негативен облик на работата на прокурорите и насаждане на отрицателно отношение към тяхната дейност", жалват се още прокурорите. 

Те не са съгласни и с наричането на Бюрото по защита към главния прокурор "паравоенно образувание", с което се "застрашава гражданския мир в правовата държава". Според тях това са обидни, неетични и манипулативни твърдения. А за нахлуването на прокуратурата в президентството си имало съдебни разрешения. Демонстративните действия на прокуратурата там не били насочени личността на президента, а към служители в администрацията му.

АПБ пише още, че няма нищо нередно в това, че Гешев се среща с някои пострадали от престъпления. Това не било разделяне на жертвите, а прокурорски стремеж за "24-часов досег с разследванията, да чуват проблемите на хората, да бъдат не "кабинетни", а истински "разследващи" прокурори".

Още по темата