Медия без
политическа реклама

Прокуратурата тепърва ще анализира новите документи за Барселонагейт

01 Апр. 2022
Испанската полиция е обобщила в графика "трите най-важни икономически операции", извършени от замесените в "Барселонагейт" две дружества - Numin Invest SL и Ema BGS SL - покупка на недвижим имот, покупка на автомобил, вноски от партньорите.

Официалният превод от испански на материалите по делото "Барселонагейт", получени от Испания на 14 февруари, вече е готов. Това се разбра от думите на шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова. По информация на "Сега" преводачите са готови от поне 2 седмици. Преведените документите тепърва ще се четат и анализират и информацията от тях ще се съпоставя с други доказателства. После ще се преценява дали има основания за повдигане на обвинения, или делото ще бъде прекратено.

В средата на февруари спецпрокуратурата обяви, че е получила 219 страници материали по прословутото дело, но предстои официалният им превод на български език така, че да могат да бъдат приобщени към материалите по делото за пране на пари, в което е замесено и името на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Докато чакаше официалния превод, прокуратурата си направи и вътрешен, така че на практика тя отдавна знае какво й отговарят испанските власти.

За въпросните 219 страници се разбра веднага след като МВР получи материал от испанската полиция. Тогава прокуратурата обяви, че е готова с 90% от разследването.

Заключенията на испанските власти, изпратена на МВР в края на януари, са, че има доказателства, от които може да се предположи, че в случая "Барселонагейт" са изпрани над 5 млн. евро. "Има доказателства за множество индикатори, свързани с корпоративни транзакции, които са свързани и могат да конституират предполагаемо престъпление международно пране на пари, възлизащо на стойност над 5 млн. евро", се казва в документа, с който "Сега" разполага. Материалите, получени от МВР, не се приемат от прокуратурата като доказателство по случая.

Случаят "Барселонагейт" е един от казусите, за които премиерът Кирил Петков поиска публичен отчет от държавното обвинение какво е свършено за дългия период, в който се води разследването. То е образувано през ноември 2020 г. Двете европейски заповеди за разследване са пратени до Испания едва година по-късно. По втората все още се чакат отговори. Също година след старта на делото е разпитана и манекенката Борислава Йовчева, която е едно от главните действащи лица в скандала и с която са свързани двата скъпи имота в Барселона, за които се предполага, че са в схема за пране на пари. Едва в средата на февруари прокуратурата прати молба за правна помощ по делото и до Кипър - за разкриване на банкова тайна и предоставяне на данни от местния Търговски регистър. 

Бившата манекенка Борислава Йовчева, която е замесена в скандала "Барселонагейт", е разпитана от спецпрокуратурата по делото едва през ноември м. г. Разпитът е бил в София, уточни пред "Сега" говорителят на спецобвинението Христо Кръстев.

 

Колкото и да им се иска на всички участници, а и на всички разследващи в България, "Барселонагейт" няма скоро да бъде забравен.

 

Още по темата