Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прокуратурата ще разпита и Борисов за Барселона

Ще се иска информация от испанските власти

24 Февр. 2020ОбновенаМАРТИН ГЕОРГИЕВ
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Премиерът Бойков Борисов ще бъде разпитан от прокуратурата заради публикацията в испанския вестник „Ел Периодико“ , свързана с имоти и фирми в Барселона, които испанските власти проверяват за пране на пари. Това става ясно от прессъобщение на държавното обвинение, в което е посочено, че "в хода на проверката ще бъдат снети обяснения от всички посочени в статията лица, както и ще се изиска документация за осъществявани от тях предполагаеми сделки". Едно от споменаваните в статиите лица е именно премиерът Борисов. Преди това пред тв Европа правосъдният министър Данаил Кирилов заяви: България няма да отправя официално запитване до каталунската полиция във връзка с публикациите в изданието „Ел Периодико“ . Според него официално запитване от българска страна би било „нецелесъобразно“.

Освен освен това, с цел изясняване на сочените данни за извършено престъпление от общ характер, по линия на механизма за международното правно сътрудничество, ще бъде поискана официална информация от испанските власти.

Минути по-рано главният прокурор Иван Гешев категорично отказа да коментира казуса с къщата в Барселона. "Вие не ме търсите за становище, а искате да генерирате скандал. Няма да стане !", заяви той пред "Сега". Гешев уточни, че "информация ще бъде дадена от говорителя на главния прокурор Сийка Милева и пресцентъра на прокуратурата", след което затвори телефона.

От кабинета на премиера заявили, че министър-председателят ще съдейства по всякакъв начин на разследването, обяви БНТ по-късно.

Преди дни гражданско сдружение БОЕЦ внесе сигнал в държавното обвинение, след като един от водещите испански вестници "Периодико", излезе с три страници разследване, в което се твърди, че полицията в Каталуния Mossos d´Esquadra и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали премиерът Бойко Борисов има отношение към "международна схема за пране на пари", през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми Numin Invest SL и Emma BGS SL, които са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева. Освен това още преди година евродепутатът Елена Йончева сезира бившия главен прокурор Сотир Цацаров по този казус. Стои въпросът защо не са проведени разпити още след сигналите на Йончева.

Премиерът категорично отрича да има къща в Барселона и определи публикациите в испанския печат като "омаскаряване". "И като кажат: "Къщата на Борисов в Барселона". Абе, аз къща нямам, обаче както и да кажеш: "Нямам къща", те викат: На Борисов къщата. Край. Омаскариха си ме и това е. Сега като пишат тия глупости. Няма да ме спрат", коментира Борисов. Той изрази тезата, че разследването е от "учебника за компромати". "Преди година същите неща ги говориха децата на разузнавачите от ГРУ и хващам бас за няколко рубли, че и този път атаката идва от Изток. Знам кои са поръчителите, знам кои са и изпълнителите, знам и връзката в това на моя съсед по месторабота!", оправда се премиерът.

След публикациите в "Периодико" говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви за "Сега", че не е постъпила официална информация от испанските власти по случая. Тя препрати въпросите за разследването за къщата в Барселона към специализираната прокуратура. 

Говорителят на спецобвинението Кирил Пейчинов заяви, че все още текат проверките по сигналите на Елена Йончева и уточни, че срокът за приключването им бил до изясняване на обективната истина.

Още по темата