Quantcast
Прокуратурата се похвали, че изземва още ритони на Васил Божков | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Прокуратурата се похвали, че изземва още ритони на Васил Божков

Отказах 1,2 млрд.евро за колекцията, а сега изчезва в неизвестни складове , контрира бизнесменът и обяви, че вече има дела в международни съдилища
Обновена
3 768

Задочната битка между прокуратурата и бизнесмена Васил Божков по темата за ритоните от неговата колекция, продължи с нов отчет на държавното обвинение за това колко много културно-исторически ценности са иззети в хода на разследването в сградата на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ“ ЕООД на ул. „Московска“ №43. 

През м. август 2020 г. при претърсвания в няколко помещения в офиса са иззети нови 234 предмета, притежаващи белезите на движими културни ценности, пише държавното обвинение. При действията по разследването, извършени в периода от 9 до 14 септември 2020 г. са иззети нови 82 ценни предмета, сред които и ритони с висока културно-историческа стойност. Така общият брой на иззетите артефакти достигна 6566, при регистрирани от обвиняемия В.Б. по реда на Закона за културното наследство общо 212.  

Прави впечатление, че за първи път прокуратурата натъртва сама на темата за ритоните. Тя обаче за пореден път не дава отговор на въпроса, поставен от бизнесмена за един от ритоните му, за който той е получил информация, че е предлаган на пазара.

Само няколко часа след днешното съобщение на прокуратурата и съвсем очаквано, Васил Божков отговори с пост във Фейсбук"Грабежите на #хунтата продължават. Българският народ вероятно никога повече няма да види заграбените предмети. Те ще изчезнат като ритона и никой няма да даде обяснение. Но всички участвали във варварските действия ще понесат персонална отговорност. Имената, длъжностите и данните им са запазени", написа бизнесменът.

"8 месеца талибаните от прокуратурата грабят и унищожават световно-културно историческо наследство. Вече дори не карат артефактите в НИМ, а в неизвестни складове, откъдето изчезват по-лесно. Умишленото или поради незнание нарушаване на закона е престъпление. Преди години отказах оферта за 1 200 000 000 евро за колекцията. Днес стойността й е много по-голяма. Явно Шиши има нужда от тези пари. Те няма да му помогнат", добавя той заканително за пореден път, когато говори за колекцията си.

Веднага след това Божков информира, че е завел  дела за незаконното заграбване на колекцията в международни съдилища. "Стойността на исковете ще трябва да бъде покрита от българската държава, но това няма да върне културно- историческото наследство на българския народ. Веднъж държавата ще плати, втори път няКОЙ ще си напълни пак джобовете", пише още бизнесменът от Дубай.

Само преди няколко седмици, намиращият се в Дубай бизнесмен Васил Божков отново отвори темата за ритона от колекцията си, за който твърдеше, че е бил предлаган за продажба.. "Все още никой от властта не е дал адекватно обяснение за ритона, който беше на пазара. Може би са го върнали, а може би са продали още нещо", обяви той във Фейсбук. Преди три месеца Божков  информира, че един от ритоните в колекцията му е засечен на свободния пазар,  Става въпрос за ритон, който миналата година е закупен от галерия Yacob's в Лондон, специализирана в ислямско и антично изкуство. Той е иззет от българските власти на 2 март т. г. и веднага след това е бил пуснат за продажба на свободния пазар, твърди бизнесменът, срещу когото прокуратурата е повдигнала 17 обвинения. Според Божков този пример "е достатъчно показателен за отношението към културно-историческото наследство от властимащите".  И до момента нито НИМ, нито прокуратурата не са показали въпросния ритон. 

До момента прокуратурата е повдигнала 18 обвинения срещу Васил Божков. Сред тях са ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпление по служба,търговия с влияние, държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по съответния ред и т.н. Само преди дни прокуратурата го обвини и като организатор на група за убийства и принуда. Той получи задочно и обвинения като поръчител на 4 конкретни убийства, сред които на съпруга на Весела Лечева Манол Велев и на представителя на хазартна фирма Йордан Динов.

Самият бизнесмен бе задържан в Дубай и българските власти поискаха неговото екстрадиране. До момента обаче няма решение на властите в ОАЕ за негово връщане.  Почти всеки ден бизнесменът пише постове във Фейсбук, с които атакува властта в България. Той пусна свои смс-и с финансовия министър Владислав Горанов, както и паметна записка за договорките си със собственика на Нова тв и "Лудогорец" Кирил Домусчиев.

В интервю за Би Ти Ви той нарече управлението в България хунта, а в пост във Фейсбук се закани да съди всички, които репресират негови близки, приятели и партньори.

Още

Минеков праща на прокуратурата реставрацията на паметника на Левски

17.06.2021

Обновена

2166
Прокуратурата пита САЩ защо Пеевски е корумпиран олигарх

17.06.2021

7776
И Пеевски атакува в съда списъка "Магнитски"

16.06.2021

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

32658