Медия без
политическа реклама

Прокуратурата: Разследват се всички версии за 12-годишния Сашко

Не смятам, че е бил отвличан, обяви от Великобритания майката на детето и добави, че скоро ще дойде България

20 Ноем. 2022Обновена
Фейсбук

Добрата новина с намирането на 12-годишния Александър не означава край на разследването, за да се установи дали той е станал жертва на престъпление. Единствената версия, която за щастие е изключена, е посегателство спрямо живота. Това обяви говорителят на Окръжната прокуратура в Перник Албена Стоилова по повод разследването около изчезването на детето. Сашко, който е аутист, изчезна на 11 ноември и бе открит вчера от доброволци. Детето вчера бе транспортирано до Пирогов, като общото му състояние е относително добро.
Детето е било освидетелствано в присъстивето на бащата. Иззети са дрехите, с които е намерено. Това са същите дрехи, с които е изчезнало. Ще се търсят следи и по тялото, и по дрехите, не са констатирани следи от насилие. Детето не е успяло да говори, когато състоянието му позволява, с помощта на специалисти ще се опитаме да получим сведения за случилото се, обясниха от прокуратурата.

Няма водеща версия, проверява се включително тази за отвличане, но не бихме дали приоритет на нито една от тях, обясниха  още от окръжната прокуратура.

Предстои да бъде разследвано как се е движило детето и дали се е движило, каква е степента на дехидратация и охлаждане и дали отговаря на толкова дълъг престой на открито. Предстои да бъде направен и обстоен преглед на мястото, както и да бъдат разпитани доброволците, които откриха детето. При първия оглед на мястото не са открити следи.

Към момента няма данни детето да е било отвлечено, коментира и вътрешният министър Иван Демерджиев. Още не е ясно дали майката ще се прибере в България, каквато нагласа е изразила при условие, че търсенето е приключило. Тя ще бъде разпитана така или иначе. Не е получаван сигнал за местоположение на детето след обявената награда, бащата не е бил заплашван и твърди, че не е в кофликт с никого.

В същото време майката на 12-годишния Александър се включи по Би Ти Ви и обяви, че не смята, че детето е било отвлечено. Според Радостина Цветанова то се е изгубило и най-вероятно се е разминавало с доброволците. "Радвам се, че Александър е жив и здрав. Чувството е неописуемо, все още не съм на себе си – нито физически, нито психически. През цялото време държах връзка с бащата на детето. Той беше първият, който ми се обади, за да ми каже, че Сашко е добре", каза още тя.

Скоро тя ще се върне в България, за да се види с детето си, не са срещали от около две години. Готова е да съдейства на органите на реда, когато те преценят.

"До момента съм имала само един разговор с разследващ полицай от Перник и бях готова да съдействам, но ми казаха, че няма как разпитът да се проведе официално по този начин. Допълниха, когато се прибера, да се свържа с органите на реда", разказа майката на Александър.

"Предполагам, че ако беше отвлечен, нещата щяха да са свързани и с обявената награда. Към момента това никой не го вълнува. Единственото ми обяснение е, че това е някакво чудо, защото Сашко е издръжлив", каза развълнуваната майка.

Радостина Цветанова благодари на кмета на Перник, доброволците, институциите и на всички, които са издирвали Сашко. Тя каза още, че вече е била обезверена за това, че детето ѝ ще бъде открито, но все пак не е била изгубила надежда и комуникацията с бащата на сина ѝ ѝ е помогнала.

Радостина Цветанова уточни, че двамата са разведени, а родителските права са присъдени на бившия ѝ съпруг.

Тя допълни, че бащата на Сашко чака детето им да бъде преместено в нормално отделение. "Доколкото знам Александър го е разпознал и го е прегърнал. Допълнителна информация за състоянието му няма."

 

 

Подробности за намирането на детето:

годишният Александър е намерен жив в района на радомирското село Червена могила, на повече от 7 километра през планината от мястото, откъдето изчезна на 11 ноември. Сашко е открит близо до т. нар. Паметник на 800-те", около 14. часа днес.

 

Ключови думи:

Александър, Перник, аутизъм

Още по темата