Медия без
политическа реклама

Александър е намерен жив от доброволци

Разследващите продължават да работят по всички версии, включително и отвличане

19 Ноем. 2022Обновена
Подробности за откриването на Александър от Перник

Подробности за откриването на Александър от Перник. Още четете тук: https://nova.bg/news/view/2022/11/19/390935

Posted by Новините на NOVA on Saturday, November 19, 2022

12-годишният Александър е намерен жив в района на радомирското село Червена могила, на повече от 7 километра през планината от мястото, откъдето изчезна на 11 ноември. Сашко е открит близо до т.нар. "Паметник на 800-те", около 14.30 часа днес. Спасили са го доброволците Веселин Георгиев и Милко Михалков, членове на клуб по делтапланеризъм, съобщиха местните власти на брифинг в 16 часа. По-рано от МВР потвърдиха пред "Сега", че детето е открито живо в труднодостъпна местност, обезводнено, босо, мокро и измръзнало. Свалено е от там на ръце. Няма следи от насилие, само от охлузвани, което показва, че се е движило в планината.

"Детето е оцеляло, защото се е борило. Планината е тегава, само от южната страна има 20 дерета. Няма конспирации. Мястото е дълбоко дере, от южната страна. Вчера набелязахме нови зони, където предположихме, че може да е детето. Зони, почти непроходими. Направихме си някои изводи - къде реални, къде нереални, и успяхме. Детето е било в безпомощно състояние. По вида му си личи, че се е движило - мръсен, изтощен, гладен. Дадохме му вода,сгряхме го. Планината може да е майка, може да е мащеха. В случая е била майка. И той се е борил", обясни спасителят Милко Михалков по време на брифинга. Той изрази изумлението си, че детето е успяло да оцелее толкова време на такова място. "Оцеляло е само, ние просто му помогнахме да се прибере. То е боец", сподели възхищението си той.

Никой не се нае да обясни как Александър е стигнал до тази местност. Предположиха, че детето се е опитвало да стигне до населено място, но е объркало посоката. Районът вече е бил обхождан, но вероятно издирващите са го пропуснали, тъй като се е движило. Районът се намира на 7 км от профилакториума в Перник, където изчезна на 11 ноември. Полицията засега няма данни някой да го е приютил или държал.

При откриването му момчето е било контактно и е поискало вода. "Като го видях да лежи в дерето, се стъписах. Стоях около 5 секунди и само го наблюдавах. То си пое дъх и разбрах, че е живо. Поиска вода", разказа Веселин Георгиев, първият спасител, който го открива. "Съблякохме мокрите дрехи, завихме го, за да го затоплим и го свалихме надолу на ръце", допълни Веселин.

Александър вече е в столичната болница "Пирогов", където му ще му бъдат направени прегледи и изследвания, твърди Нова ТВ. Баща му е с него.

"Тази вечер прегръщам сина си! Прекланям се пред близките ми приятели, които бяха до мен през цялото време, пред всички хора, които денонощно търсеха, както и пред тези, които горещо се молеха. Поклон пред упоритостта на директора и заместник-директора на полицията в гр. Перник - Г-н Млеканов и Г-н Николов, които заявиха че никога няма да се откажат. Поклон пред Кмета на гр. Перник Г-н Владимиров, който съдействаше по всевъзможни начини. А за хората с криле Веселин и Милко - делтапланеристите, които го намериха - благословени да сте! Благодаря ви от цялото си сърце! Бог е велик!", написа тази вечер Александър Цветанов в профила си във "Фейсбук". Наред с огромната съпричастност на хиляди хора от цяла България, Цветанов понесе през тези 9 дни и много недостойни грубости и нападки.

Вчера бащата обяви награда от 100 000 лв. за намирането на детето. "Парите, ако бащата държи да ги даде, на вас ги даваме, на медиите. Ние пари не искаме", обявиха спасителите след настойчиви въпроси за паричната награда.

Сашко беше в неизвестност 8 денонощия, след като изчезна на 11 ноември.

РАЗСЛЕДВАНЕ

От окръжната прокуратура на Перник съобщиха, че продължават действията по досъдебното производство, отворено заради изчезването на Александър. Предстои назначаване на експертизи, в т.ч. съдебномедицинска за състоянието на детето. Проверяват се всички версии за изчезването на детето, включително и за отвличане.

ДИАГНОЗА

Александър е в абсолютно стабилно състояние, спокоен и контактен, коментира здравният министър Асен Меджидиев пред медиите. Момчето ще остане в болницата няколко дни.

Детето има лека дехидратация, което налага да бъде поставено на системи. „То е боец, защото е в наистина добро състояние. Няма увреждания по крайниците и следи от някакво продължително измръзване. Направени са почти всички изследвания”, добави Меджидиев. „Кръвните показатели са нормални, кръвната захар е нормална. Това говори, че детето е намерило начин да приема течности и храна. По краката има леки охлузвания”, уточни той. Спасителите не изключват да е намерил кроасани, които са оставяли тук-там, докато са го търсили. 

Засега Александър не говори и се изчаква консултация от детски психолог. „Поне за мен за момента видимо няма никакво притеснение”, каза още Меджидиев. Бащата, обясни той, е спокоен и щастлив от развръзката.

Още по темата