Медия без
политическа реклама

Прокуратурата проверява заплаха срещу журналист, разследвал Гешев

Гумите на служебния автомобил на сайта Bird.bg бяха нарязани

03 Яну. 2023
Нарязаната гума на автомобила
Нарязаната гума на автомобила

Софийската районна прокуратура се самосезира във връзка с информация за заплаха срещу журналиста Димитър Стоянов от разследващия сайт Bird.bg.

На 30 декември 2022 г. в СРП е образувана преписка, след като журналистът е съобщил в профила си в социалните мрежи, че са срязани гумите на служебния му автомобил, като приема акта като отправяне на заплаха към целия екип на медията, към която работи.

Стоянов е поканен от прокурор при Софийска районна прокуратура да предостави информация, която би могла да помогне за разкриването на евентуалните извършители.

След посегателството върху служебния автомобил на Bird.bg Асоциацията на европейските журналисти призовава за категорични действия срещу тормоза над журналистите. "Автомобилът е бил паркиран правилно, на обичайното си място, което предизвиква сериозни опасения, че това е предупреждение, свързано с журналистическата работа на екипа на BIRD, известен с неудобните си за властимащите разкрития", пише в позицията на асоциацията. Във връзка с инцидента е подаден сигнал в столичното Пето РПУ. 

Димитър Стоянов е автор на множество журналистически разследвания за корупция. Материалът му за фирма "Жоси", чийто бивш собственик се оплака в сигнал до МВР, че е станал жертва на изнудване от главния прокурор Иван Гешев, беше цитиран от американския конгресмен Уорън Дейвидсън в писмото си, в което критикува българското държавно обвинение.

Американският конгресмен републиканец Уорън Дейвидсън настоява за действия срещу главния прокурор Иван Гешев заради пренебрегването на санкциите, наложени от САЩ по закона "Магнитски". Той пише за това до финансовия министър на САЩ Джанет Йелън. През лятото на 2021 г.
МВР проверява сигнал от бизнесмен, който твърди, че преди 8 години главният прокурор Иван Гешев е присвоил бизнеса му, потвърдиха от силовото ведомство пред "Свободна Европа". Случаят е разказан в разследване на сайта bird. bg, според което през 2013 г.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата