Медия без
политическа реклама

Прокуратурата проверява скъсаната дига в Перник

Трима министри отидоха в града заради тежката авария, наложила евакуация на цял квартал

07 Май 2020Обновена
Областна администрация- Перник

Районна прокуратура – Пeрник започва разследване във връзка със скъсването на дига на шламохранилище в града, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Досъдебното производство ще бъде взето на специален надзор от Апелативна прокуратура – София.

Тази сутрин се е скъсала дигата на шламохранилището, където се депонира пепелината от котлите на ТЕЦ "Република", съобщи по-рано БНР. По информация на bTV жителите на няколко блока в пернишкия квартал "Калкас" са евакуирани заради тежка авария.

Кварталът е отцепен от полицията. Има и наводнени дворове на къщи. Ключови булеварди в Перник са затворени заради опасност от заливане. Водата тече в деретата, стигнала е почти до пункта за технически прегледи на КАТ.

Засегнат е участък от около 3-4 метра от дигата, каза кметът на Перник Станислав Владимиров. Карат се камъни, за да се запуши дигата. Има готовност за евакуация на ромските блокове в кв. "Хумни дол".

Под вода е стадионът в населеното място. Ограничено е движението по пътя София - Кюстендил и в двете посоки в района на детелината в пернишкия квартал "Хумни дол", съобщиха от ОДМВР. Колите се отбиват през центъра на Перник. 

Трима министри - Младен Маринов, Емил Караниколов, Емил Димитров и директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов са пристигнали в града.

Министърът на вътрешните работи заяви, че няма опасност за хората, живеещи в близост до скъсаната дига. "В момента най-важно е да запушим пробива, за да не изтича водата", посочи той.

От екологична гледна точка не бива да се допуска тези отпадъчни води да попаднат в река "Струма", заявиха от РИОСВ - Перник.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата