Медия без
политическа реклама

Прокуратурата привика екоминистъра заради ТЕЦ "Бобов дол"

Разследващите влязоха в топлоцентралата заради горенето на боклук

30 Март 2020Обновена
През февруари ТЕЦ "Бобов дол" отново бе проверяван заради изгарянето на отпадъци.
БГНЕС
През февруари ТЕЦ "Бобов дол" отново бе проверяван заради изгарянето на отпадъци.

Софийската градска прокуратура е привикала министъра на околната среда и водите Емил Димитров - Ревизоро заради спецакцията в ТЕЦ "Бобов дол". Днес разследващите влязоха в топлоцентралата след информация, че там е възобновено изгарянето на отпадъци. Всичко това даде повод на екоминистъра отново да заговори за оставка. "Аз съм казал, че няма на инат да подавам оставна, но като гледа...Ако ще се занимаваме с всичко друго, но не и с работата си, значи може и някой друг да поеме", коментира Димитров пред журналисти.

Той потвърди, че ТЕЦ "Бобов дол" отново гори смет, след като РИОСВ е заключила, че всички необходими филтри и системи са налице. "Част от софийските отпадъци се горят там. Иначе ще замирише София", обясни министърът. "Аз ги моля да продължат да поемат софийските боклуци, защото иначе ще стане страшно. Целта е всички тецове, които са на въглища, да минат на RDF, а по-късно на биоотпадък", допълни той. 

Димитиров обясни още, че въпросните тецове, които са в орбита на енергийния бизнесмен Христо Ковачки, са си получили разрешение преди години. "Спряхме ги за няколко месеца по искане на прокуратурата, те са си отстранили всички нередности", категоричен е екоминистърът.

Днес прокуратура, полиция и служители на РИОСВ започнаха проверка в ТЕЦ „Бобов дол“ дали разполага с всички необходими инсталации за опазване на околната среда и какъв точно отпадък се гори. Както "Сега" писа, миналата седмица тецът отново започна да гори боклук, след като забраната на екоминистъра отпреди два месеца е отпаднала. Централата ще се изгарят по 96 тона RDF отпадък на всеки 24 часа.

Подновеното изгаряне на отпадъци предизвика сериозно недоволство сред местното население. Преди два месеца за кратко беше задържан изпълнителния директор на ТЕЦ-а инж. Емил Христов, на който бе наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ от 30 хиляди лв. Акцията на прокуратурата и МВР стартира след посещение в града на главния прокурор Иван Гешев и на вътрешния министър Младен Маринов.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата