Медия без
политическа реклама

Прокуратурата поиска имунитета на Делян Добрев

Кирил Петков призова всеки, на когото му искат имунитета, да си го дава сам

23 Май 2023Обновена
Булфото

Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за продължаване на наказателното преследване срещу Делян Добрев. Това става ясно от съобщение на прокуратурата.

Предложението било изготвено от прокурор от отдел „Специализиран“ към СГП във връзка с досъдебно производство, по което народният представител има качеството на обвиняем за престъпление умишлена безстопанственост в особено големи размери и представляваща особено тежък случай.

Прокуратурата тихомълком е внесла в съда прашасалото дело "Белене", по което обаче не е подсъдим енергийният министър от ГЕРБ Делян Добрев, който се разследваше по казуса.

"Твърденията са за това, че престъплението е извършено от народния представител в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма, който не е упражнил достатъчен контрол върху работата на изпълнителния директор и на Съвета на директорите на „БЕХ” ЕАД", пише държавното обвинение. 

Прокуратурата признава провала си с обвинителния акт по делото "Белене". Това се разбира от определението на Апелативния специализиран наказателен съд, с което процесът окончателно се връща на държавното обвинение заради допуснати пропуски в обвинителния акт.

Бившият министър "не е организирал, координирал и контролирал осъществяването на държавната политика в областта на енергетиката съобразно Решение на МС № 250/28.03.2012 г. за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка „Белене”, потвърдено с Решение № 3565-НС на Народното събрание от 29.03.2012 г., и не е осъществил контрол по въпрос от неговата компетентност. Според наблюдаващия прокурор от това са последвали значителни щети за предприятието – „НЕК” ЕАД (дъщерно дружество на „БЕХ” ЕАД), в размер общо на 4 561 697,27 евро", твърди прокуратурата.

"Аз не виждам никакви притеснения за себе си да си дам имунитета. Прокуратурата в България е един репресивен орган",  заяви часове по-късно на брифинг в централата на ГЕРБ Делян Добрев. Той бе заедно с колегите си Даниел Митов, Деница Сачева и Томислав Дончев, които вкупом го защитиха.

Добрев, загубил обичайния си нахакан тон, обясни, че делото срещу него е било държано 9 години на трупчета, а през април т.г. е било прекратено. Добави, че покрай прекратяването е получил 15-20 страници, в които се обяснява, че е невинен. 

"Днес е Делян, утре ще е някой друг. Не става въпрос за конкретния човек, а е опит мнозинството за съдебна реформа да се превърне в малцинство", обяви Делян Добрев.

"Докато не приключи тази реформа, ние няма да подкрепим свалянето на имунитет на когото и да е било в Народното събрание, поради простата причина, че от 30 години вече прокуратурата е обвинявана, че държи определени дела на трупчета, казано на жаргон, за да ползва въпросните дела в момент, в който се взимат тежки политически решения, за да влияе върху решенията на политици", каза Даниел Митов.

Деница Сачева пък определи случващото се като пореден опит да се влияе върху политиката в България. Тя увери, че всички в ГЕРБ са готови да се явят на разпити, ако се налага, както и да защитят колегите си.

"Препоръчвам на всеки депутат, на когото му се поиска имунитетът, да го дава сам", каза пред БТА съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Според Петков при такива случаи в парламента трябва да се прави комисия, която да разследва. Да внимаваме прокуратурата да не се използва като политическа бухалка, призова той.

 

"СЕГА" ПРИПОМНЯ:

През 2016 г. прокуратурата обяви, че е привлякла като обвиняеми за безстопанственост около проекта "АЕЦ Белене" трима бивши министри - Делян Добрев, Румен Овчаров и Петър Димитров, както и двамата бивши изпълнителни директори на НЕК. Обвинението изчисляваше щетите за над половин милиард лева.

За Овчаров обвинението твърди, че в края на ноември 2006 г. като министър и принципал на НЕК не упражнил достатъчен контрол върху работата на изпълнителните директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян при сключването на споразумение с руската компания "Атомстройекспорт" АД за изграждането на АЕЦ "Белене". По силата на това споразумение дружеството било ангажирано да направи идеен проект със степен на завършеност, техническо задание за блоковете на електроцентралата и пр., но до окончателен договор за инженеринг, доставка, строителство за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на блокове 1 и 2 на АЕЦ "Белене" не се стигнало. От това настъпила щета в особено големи размери 193 189 000 евро.

Според наличната досега информация през 2007 г. Петър Димитров - като упражняващ правата на едноличния собственик на капитала – МИЕ в НЕК, умишлено не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Велков и Папазян. На тях е възложено управлението на обществено при сключването на Рамков договор за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ Белене. Щетата от това е 77 172 475 евро.

Велков и Папазян са обвинени за сключване на неизгодна сделка - въпросният рамков договор на стойност 205 млн. евро с президента на затворено акционерно дружество "Атомстройекспорт", Русия.

После прокуратурата внесе обвинителен акт в съда, но без Делян Добрев. 

Спецсъдът обаче констатира, че в обвинителния акт няма каквото и да било описание на конкретни действия на Овчаров, чрез които прокуратурата приема, той да е осъществил безстопанственост. "Тази непълнота в обстоятелствената част на обвинителния акт не се преодолява от твърденията на прокурора, чрез които описва различните етапи, през които е преминал проектът АЕЦ "Белене" от началото на 70-те години на ХХ век до 28 март 2012 г., тъй като в хронологията на посочените там събития отново липсва посочване на конкретна роля на Овчаров в тях", обясни съдът. Такъв пропуск има и при обвинението на Димитров. За Велков и Папазян също липсват конкретни факти.

Делото бе върнато обратно на прокуратурата. 

БОРИСОВ НА РАЗПИТ

Бившият премиер, настоящ депутат и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов пък ще трябва да се яви на разпит по поне две преписки в прокуратурата след празника. 

Самият той съобщи още преди два дни, че е получил две призовки за разпит.  "В бързината ми изпратили две призовки – по едно и също време, на две различни места в една същи ден. Казвам го, за да се шегувам. На две места в един час. Като не отида на едното какво ще кажат: Ще ме арестуват ли?, попита той.

Най-актуалните преписки са Барселонагейт и сигнал на Боец срещу Борисов. Той може да бъде викан само като свидетел в момента. Не може да бъде обвинен или арестуван, защото затова прокуратурата трябва да е поискала и получила предварително разрешение от парламента.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Делян Добрев

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?