facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Прокуратурата планира акция срещу министър Банов

ДНСК спря строителството на небостъргача I Tower в близост до Антична Сердика заради липса на съгласуване с министерство на културата
Обновена
3 325
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Министърът на културата Боил Банов е обект на прокурорско разследване, съобщи изненадващо главният прокурор Иван Гешев пред Нова тв. Той обяви също, че очаква протести от симпатизанти на ГЕРБ заради тази проверка срещу член на кабинета. От думите му се разбира още, че става въпрос за разрешение за небостъргач на 50 метра от паметник на културата. Обектът попада в буферната зона на Антична Сердика. 

По-късно днес от пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че Дирекция национален строителен контрол (ДНСК) е констатирала нарушение на Закона за устройство на територията. То се изразява в несъгласуване на инвестиционния проект във фаза технически проект относно строителството над кота ≠ 0,00 с Министерство на културата, което пък се изисква от Закона за културното наследство. 

"Въз основа на констатираните нарушения, на 09.07.2020 г. началникът на ДНСК е издал две заповеди за спиране на  изпълнението на строежите на двете сгради, от които се състои небостъргача. Заповедите са връчени на същата дата. На 08.07.2020 г. министърът  на културата е съгласувал проекта, по молба на заинтересованата страна, но в грубо нарушение на разпоредбите на Закона за културното наследство. На 09.07.2020г. същата заинтересована страна е поискала от ДНСК да не се издава заповед за спиране на строителството", съобщават от прокуратурата.

Държавното обвинение предлага също на главния архитект на Столична община да прецени дали да предприеме мерки за преустановяване на нарушенията.

Проверката на I Tower, която в публикации се свързва с бизнесмена Васил Божков, бе разпоредена наскоро заради сигнал за изтекло разрешение за строеж на небостъргача. Разрешението за строеж е дадено през септмеври, 2012 г. и би следвало да е изтекло праз септември, 2017 г., тъй като няма данни инвеститорът да се е възползвал от законовото право да го презавери за нови 5 години. Междувременно обаче през февруари, 2017 г. парламентът прие прочутата поправка "Артекс", с която разрешенията за строеж на сгради, втора категория, каквато е небостъргачът, бяха удължени на 10 години. От тази поправка вече се възползва и друг небостъргач - "Златен век" в кв. "Лозенец". Сигналът за разрешителното на I Tower е от 2019, но прокуратурата се активизира едва тази година. 

Видно от коментара на главния прокурор проверката се е разпростраля и върху сигналите, свързани с открита на мястото археология. Според публикации от 2018 година на мястото е открито некропол от IV век. Освен антични гробове на мястото са открити съдове, натики, над 150 монети, като всички са проучени и заснети. Според експертите обаче находките не са били с експозиционна стойност и теренът е освободен за инвеститора. С днешна дата според публикации експерти свидетелствали, че били подложени на натиск да се заравят артефакти само и само строежът да върви. Още при откриването на некропола от Столична община са коментирали, че въпросът е от компетенциите на Министерство на културата. 

Както "Сега" писа, разрешенията за строеж на I Tower са издадени на името на "Ай Ти Риъл Истейт" ООД, собственост по това време на три чуждестранни юридически лица. Проектът през 2016 г. е поет от "Айтауър Дивелъпмънт" ЕАД, собственост на италианската "Финвис". Имотът на площад "Македония" е апортиран като непарична вноска. Като действителен собственик на компанията в момента е посочен Виторио Гори, а лице за контакт е Христина Кирчева. Компанията отрича да има каквато и да е връзка с Божков и проблеми с валидност на документите. 

 

16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Ден 36: Протестиращи превзеха четвърто кръстовище в София

13.08.2020

Обновена

8069 39
Божков към прокуратурата: Къде ми е ритонът?

12.08.2020

8218 33
Обиск в детски център Биберон съвпадна с визита на Гешев в Силистра

11.08.2020

Обновена

5094 17

Коментари

rki

Той обяви също, че очаква протести от симпатизанти на ГЕРБ заради тази проверка срещу член на кабинета.

 

 

милиционерски номера.👮😂

Solace

Само пълен профан може да изтърси подобна тъпотия. И само профани могат да защитават някой, който в "грубо нарушение на закона" е съгласувал разрешението. Да видим...

rki

убу, само че този профан не аз съм го избрал за главен прокурор.😂

wreckage
снимка на wreckage

тоа номер се ено Минувача и Глория са го измислили. По-скоро първият, фтората фмомента чака да дойде рейса за контрапротестите.

Sergey Dimitrov

Министрите имат ли имунитет?

PlaNed
снимка на PlaNed

Творческите планове на каскетурата имат ли някакъв хоризонт?  5 - 10, 50 - 100 години?

Или пред тях е вечността?

Дзопино

гешев да каже нещо за пачките и кюлчетата...

rki

ааа - това се пази за момента в който бай хуй падне от власт.

тогава каскета и как сийка ще туитнат видео от ареста Му с думите "никой не е над закона" и хаштаг чистимбългария, а рорик, минувача и прочие трол ще излезнат на митинг пред съдебната палата с плакати "благодарим ви г-н гешев" и "гешев е радост" 😂

de_Ruyter

Сакън, да не е по темата "Ало, Банов", а каски? 😂

 

Банов, външен на ДПС и ГЕРБ.

 

Нено- външен на ГЕРБ и ДПС.

 

Кой е следващия? Ревизоро? Каракачанов? 😂

geo_19

Аз залагам на втория - кумец е на Бобоков. Пък и има нужда да си лъсне имиджа. А какво по-добро от това да се пише за жертва на Гешефтурата. 

fractal
снимка на fractal

От торбата с .утки .атка набарахме

 

Коста Чутурков

Не виждам как ще олепят министъра.

 

Разрешението за стротелство го дава НАГ след определена процедура - не били съгласували с НИПК (или както му викат сега), пак не е работа на министъра.

Защо НАГ не са си свършили работата?

Фънди?

 

Очевидно каскетът прилага "бягство напред" без да съобразява, че клати кабинета.

wreckage
снимка на wreckage

Не виждам как ще олепят министъра.

не виждаш, щото нема нищо за виждане.

Целта на Гешеф не е да олепя министъра, а да демонстрира на таа част од българите, които са си падали на главите, че квото е за плезидента, тва е и за ОПГ-то.

 

 

 

wreckage
снимка на wreckage

Ако Гешеф действително искаше да демонстрира безпристрастно одношение, професионализъм и грижа за държавата, щеше да подгони Влатко за причиняване на щети на фиска ф размер на 700 000 000 лева несъбрани такси од хазарта, или примерно да поиска од Магнолий документите, удостоверяващи обръщането на лефчетата од премиерската му заплата ф пачки евро и златни кюлчета. 

YMCA

Ало Гешев, Банов съм. 

hahobg

Пунта мара.

 

Влез или се регистрирай за да коментираш