Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прокуратурата оспори разрешението за строеж на Алепу вилидж

15 Юни 2020Обновена
Фейсбук

Прокуратурата оспорва пред съд разрешението на строеж на "Алепу вилиж". Това става ясно от официално съобщение на държавното обвинение.

В него се твърди, че след проверка на законността на строежа, възложена от Върховна административна прокуратура (ВАП) на началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) , е внесен протест срещу разрешението на строеж, издадено на 10.09.2018 година от главния архитект на община Созопол.

Самата прокуратура припомня, че на 5 юни тази година ВАП сезира ДНСК да извърши незабавна проверка за законността на строежа между нос „Свети Тома“ и т.нар. Шофьорски плаж. В получения от ДНСК доклад било посочено, че главният архитект на Община Созопол е издал разрешение за строеж (РС) на 26.02.2018г. за „укрепване на свлачище" в м. „Алепу". С нотариално заверена декларация от 28.08.2018 г. възложителят декларира, че това РС няма да бъде използвано от възложителя, както и че за укрепване на свлачището в имота ще се използва укрепително съоръжение, което ще е интегрирано в конструкцията на бъдещото застрояване.

"Главният архитект на община Созопол издава ново разрешение за строеж от 10.09.2018г. на същото дружество за курортен комплекс „Алепу вилидж“  (етапно строителство) - първи етап - „укрепване на свлачище" „Алепу вилидж" и втори етап - „курортен комплекс" – подземна и надземна част, находящ се в м. „Алепу", землище на гр. Созопол", разказва още прокуратурата. Строежът е определен като строеж първа категория. В хода на проверката от ДНСК е установено, че на 10.10.2018 г. с решение на главния архитект на община Созопол е вписан и нов възложител, който не фигурира като такъв в двете строителни разрешения. 

На базата на доклада на ДНСК, прокуратурата е внесла в Административен съд – Бургас протест с искане да се обяви за нищожно разрешение за строеж от 10.09.2018г. на името на „Алепу вилидж" издадено от главния архитект на община Созопол. Протестът следва да спре и изпълнението на РС, смята държавното обвинение.

"Приемаме с разбиране предприетите действия на всички компетентни държавни институции, както и бързата реакция на прокуратурата във връзка със строителството в местността „Алепу“. Искаме да подчертаем, че към момента на обекта не се извършват строителни дейности". Това  се казва в позиция на „Алепу Вилидж“ И „ГБС Турс“. "Уверени сме, че единствено компетентната позиция на прокуратурата и съда е в състояние да установи фактите и тяхната законосъобразност. На всички организации и личности, които с думите и поведението си уронват престижа и доброто ни име, ще бъде потърсена съдебна отговорност, се казва още в позицията.

"СЕГА" припомня:

Скандалът тръгна от снимки в социалните мрежи, на които се вижда как масивна конструкция с вид на бъдещ терасовидно разположен хотел захапва пясъчната ивница. Абсурдът е, че чиновници  от община Созопол и от РДНСК продължаваха да настояват, че единственото, което се прави на плажа, е укрепване на свлачище.  Всъщност още от 2017 г.  има издадено разрешително за строителство на луксозен курорт с две секции -  "Алепу Вилидж" и "Алепу Бриз", а укрепителните работи са съпътстващи дейност. 

Природозащитници твърдят, че всъщност свлачището тук е умишлено активирано  - чрез сондажи и запълване на отворите с вода, за да се оправдае идването на багерите и бетона и впоследствие да се разгърне инвестиционният проект. 

Строежът на ваканционно селище,  упорито наричано постоянно "укрепване", е било спряно от ДНСК на 14 февруари 2019 г. заради съмнения за нарушения. Но  очевидно след това работата е продължила и сериозно е напреднала. След дни на скандални разкрития накрая шефа на ДНСК обяви: "Когато дойде време за приемателна комисия, се прави оглед на обекта и, ако тези обеми са със сменена функция, тоест вече представляват стаи, складове или нещо друго, тогава обектът няма да е въведен в експлоатация. Трябва да бъдат неизползваеми помещения, тоест част от конструкцията, която изпълнява ролята на брегоукрепване".

 

Още по темата