Медия без
политическа реклама

Прокуратурата екстрено установи, че няма виновни за Видин

Държавното обвинение подхвана заразените жени от Хасково, които се прибраха от Нидерландия

05 Май 2020Обновена
Вчера главният прокурор Иван Гешев бе във Видин, но по църковни въпроси - да информира видинския митрополит Даниил за предприетите от правоохранителните органи действия по бързото разкриване на кражба от църквата „Св. Димитър Солунски“.
БГНЕС
Вчера главният прокурор Иван Гешев бе във Видин, но по църковни въпроси - да информира видинския митрополит Даниил за предприетите от правоохранителните органи действия по бързото разкриване на кражба от църквата „Св. Димитър Солунски“.

По-малко от два часа след като обяви, че започва проверки по старческите домове и другите институции за предоставяне на социални услуги, прокуратурата вече има заключения за ситуацията във Видин. Окръжна прокуратура-Видин е извършила проверка в РЗИ-Видин по отношение спазване на мерките срещу разпространението на COVID-19 в специализираните институции за предоставяне на социални услуги, съобщиха от държавното обвинение. Заключението е, че виновни няма, а сложната обстановка се дължи на разположението на общината на входа на Дунав мост-2.

Прокурор е бил на лична проверка в местната РЗИ. Проверени са били актуалната ситуация и предприетите мерки във връзка с развитието на заразата в Дома за възрастни хора в с. Гара Орешец, общ. Димово, в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи към фондация „Надежда за нашите деца“ в гр. Видин и в Дома за стари хора в гр. Кула. Установено е, че "компетентните местни органи работят постоянно за предотвратяване и ограничаване разпространението на COVID-19 съобразно своите правомощия, но предвид разположението на общината (на входа на ГКПП „Дунав мост-2“) личният състав на РЗИ-Видин е на границите на възможностите си".

На този етап не са установени нарушения и пропуски по отношение на обектите, предмет на проверката, и няма основание за прокурорска намеса. Дейността на РЗИ, Общината и Областния щаб е интензивна, в пълен обем, в съответствие със законовите им задължения и правомощия и подзаконовите разпоредби на Министъра на здравеопазването, установяват проверяващите.

По-рано стана ясно, че Върховната административна прокуратура е изискала информация за предприетите мерки и тяхното спазване в специализираните институции за социални услуги, съобщиха оттам. Информация трябва да предоставят министърът на здравеопазването и министърът на труда. ВАП е сезирала контролните органи след извадки от преписки и информация в средствата за масово осведомяване за разпространение на  коронавируса в домове за стари хора в гара Орешец, град Кула, град Радомир, Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с умствени увреждания в град Видин, Служба защитени жилища за лица с умствена изостаналост в град Банско и др.

Отделно Районна прокуратура – Перник разпореди проверка на дома за стари хора „Св. Иван Рилски“ в град Радомир, след сигнал за служители с положителни проби за COVID-19. Информацията бе съобщена снощи от социалния министър Деница Сачева - четирима служители там са с положителни проби, след като социалното министерство предприе масово тестване на персонала в домовете.

Междувременно областният кризисен щаб във Видин се поучи от грешките си досега и организира извеждане на заразените обитатели на дома в Кула, за да бъдат предпазени здравите. В Кула с положителни проби са вече 18 възрастни, като до този момент заразените са отделени на друг етаж от останалите. В дома живеят 43 души. Заразените ще бъдат приети в болници в Лом, Монтана и София, съобщи БНТ.

Към 17 часа вчера потвърдените случаи във Видин са 154, от тях 40 са медицински служители. Жертвите са осем, като само в последното денонощие починаха двама от обитателите на първия обхванат от коронавируса дом - в Гара Орешец.

В същото време прокурорската активност продължи с обявата, че държавното обвинение и МВР в Хасково са започнали проверка, която да установи дали две жени са попречили на полицаи и инспектори от РЗИ да установят конкретни лица, които са били контактни с тях при завръщането им от чужбина. Става дума за жените, върнали се на 1 май 2020 г., с полет от Нидерландия до Летище София. 

Според прокуратурата за тях е установено чрез тестове, че са носители на вируса COVID-19. След пристигането си на летището, те са качили на автобус от София, с който стигнали до Автогарата в гр.Хасково, след което наели такси и се прибрали в дома си в с. Брягово, общ.Хасково, разказва държавното обвинение. Била извършена проверка от служители на РУ на МВР - Хасково, като двете жени първоначално обяснили, че са пътували с такси до гр. Хасково. Такова обаче не било установено, а се оказало, че са се придвижили с автобус. Срокът за приключване на проверката е едномесечен. 

 

Още по темата