Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прокуратурата блокира по-тежка присъда за катастрофата с Лозан Панов

Денис Сукнев получи 1000 лв. глоба за инцидента от 2014 г.

29 Май 2021
Илияна Кирилова
Лозан Панов

Руснакът Денис Сукнев, който преди шест години удари на пешеходна пътека председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, е излъгал полицаите, че не той е шофирал колата, а е бил само свидетел на инцидента.

Това става ясно от мотивите на Софийския районен съд (СРС), който преди два месеца освободи Сукнев от наказателна отговорност и му наложи глоба от 1000 лева, разказва "Лекс".

Това е второто разглеждане на казуса от районния съд, след като градският го върна на прокуратурата заради пропуски.

В мотивите се подчертава, че няма как районният съд да наложи по-висока глоба за Сукнев, нито да му отнеме шофьорската книжа, защото е обвързан с наказанието при предходното разглеждане на делото. Това е така, защото прокуратурата не протестира първата присъда, а процесът стигна до градския съд по жалба на руснака и затова положението му не може да бъде влошено.

Инцидентът, при който пострада Панов, стана сутринта на 9 декември 2014 г. на кръстовището на бул. "Арсеналски" и ул. "Богатица". Панов тичал в Южния парк и когато стигнал кръстовището, изчакал да светне зелено, за да пресече на пешеходната пътека. В този момент към него се движел "Мерцедес" G-клас, управляван от руснака, който пресякъл кръстовището на червен светофар и ударил Панов на пътеката. Председателят на ВКС се превъртял през предния капак на колата и паднал встрани на пътното платно. От удара Панов получил черепно-мозъчна травма и изпаднал в безсъзнание. Шофьорът спрял и го откарал в "Пирогов", където стана ясно, че е счупена и лявата му ръка.

Първоначално обаче МВР не съобщи как се е стигнало до катастрофата, а разпространената информация беше, че шофьорът е избягал и Сукнев е откарал Панов в болница, а полицията търсеше свидетели.

От мотивите на съда става ясно, че причината за объркването е, че руснакът е излъгал полицаите в болницата, че е бил само свидетел на катастрофата, която станала пред него, а той съвестно закарал Панов в "Пирогов", след като извършителят избягал. На униформените обаче направило впечатление, че обясненията на Сукнев са объркани и противоречиви, а по автомобила му имало следи от удар.

След това той призна, че е шофирал колата, а заради помощта, която оказа на шефа на ВКС, Лозан Панов също коментира, че не вижда умисъл в действията му и двамата били в много добри отношения. Още през 2015 г. делото беше внесено в съда с предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Сукнев и съдът го наказа само с 1000 лева глоба.

Руснакът Денис Сукнев, който преди повече от 6 години блъсна председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов на пешеходна пътека в София, е освободен от наказателна отговорност и е глобен административно с 1000 лева.

Руснакът обаче искаше да бъде оправдан, защото ставало дума за нещастен случай по независещи от него обстоятелства. Така делото отиде в Софийския градски съд, който го върна на прокуратурата, защото е пропуснала важното обстоятелство, че обвиняемият е минал на червен светофар. Делото беше внесено в съда отново чак през 2018 г., вече с обвинителен акт, за да приключи 3 години по-късно обаче отново с налагане на глоба от 1000 лева.

До този развой се стигна, след като на финала на делото и прокурорът е посочил, че трябва да се приложи по-благоприятният за подсъдимия закон и той да бъде освободен от наказателна отговорност.

Обвинението срещу Сукнев е за това, че при шофиране на пешеходна пътека е причинил средна телесна повреда на Панов. За това обвинение Наказателният кодекс в момента предвижда от 1 до 6 години закон и няма как обвиняемият да бъде освободен от наказателна отговорност. През 2014 г., когато се случи инцидентът, обаче предвиждаше от 1 до 5 години затвор. Това се явява и по-благоприятният за Сукнев закон, тъй като позволява освобождаването му от наказателна отговорност. Така той отново е наказан само с глоба, като е осъден да плати и над 1800 лева разноски по делото.

Според заключенията на вещите лица, на които съдът се доверява, руснакът не е можел да избегне удара заради скоростта си от 31 км/ч.

Защитата на Сукнев пледира той да не бъде наказван заради малозначителност на случая и изминалото време, но СРС е категоричен, че макар и непредпазливо, престъплението е със значителна обществена опасност. А процесът се е забавил заради връщането на делото и заради пандемията.

И сегашното решение на районния съд не е окончателно и може да бъде атакувано пред градските магистрати.

Ключови думи:

Лозан Панов, катастрофа

Още по темата