Quantcast
Проф.Минеков: Трябва да извървим пътя до Велико народно събрание | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Проф.Минеков: Трябва да извървим пътя до Велико народно събрание

Огромната част протестиращи са млади - дори не знаят кои партии са в парламента, но виждат, че управлява шайка, твърди той
6 251
 Снимка: Архив

„Ние, гражданите, сме тези, които трябва да срутим тази система. Разходките по паветата са безполезни и успокоителни за управляващите и г-н главния прокурор. Няма да бъде по този начин... Протестът трябва да бъде едно ясно явление, до момента, в който постигнем основните три цели, които сме поставили: оставка на главния прокурор, оставка на правителството и Бойко Борисов, нови честни избори, което е изключително важно. И след това да се извърви внимателно един път и стигнем до Велико народно събрание - трябва да променим конституцията. Явно, че тя беше написана грешно."

Това каза пред БНР проф. Велислав Минеков, един от организаторите на антиправителствените протести. Вчера той и другите двама организатори, от т.нар. "Отровно трио" - Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, обявиха, че от понеделник ще се премине към гражданско неподчинение и блокиране на Народното събрание, държавни и общински сгради, което е "последната възможност да се изгонят управляващите".

Първата проява е насрочена за утре в 7 ч., когато в парламента ще започнат дебатите по внесения от БСП вот на недоверие на правителството. Тримата организатори започват и записване на граждани, съгласни да се включат в стачни действия под наслов "За защита на демокрацията".

Пред БНР днес проф. Минеков нарече смешни твърденията, че участващите в протеста са купени. По думите му, на площада са хора, лично засегнати:  

„Става дума за лично чувство, не са партийни причините. Огромната част от протеста е от много млади хора. Те не знаят какво значи комунизъм, не вървят старите лозунги. Те са деца на компютрите, това са високообразовани хора, които виждат какво става, те го сравняват с това, което са видели в чужбина. Виждат, че това е ненормална държава, че наистина държавата се управлява от шайка. Голямата част от тези хора не знаят какви хора са в парламента, какви партии има. Те знаят едно - че това което се случва е огромна нищета, че трябва да се премахне цялата тази бандитска система колкото може по-скоро, ако те искат да имат нормално бъдеще. Затова са там..."

Според проф. Минеков „всичко, което се изсипва като обида срещу протеста, се превръща в похвала."

"Този парламент е напълно ненужен. Вотът на недоверие е безсмислен. Трябва нов парламент, нови избори, но честни. Нужно е дистанционно гласуване, дори гласуване по пощата, машинно гласуване. От това ги е страх, защото само тогава вотът не може да бъде контролиран", каза още Минеков.

Още

Зреят бунтове заради ценовия скок на водата от 1 август

08.08.2022

ЙОАНА ПЕТРОВА

4191
В сряда започват нови протести #ГАZwithme пред президентството

07.08.2022

Обновена

8841
Почина скулпторът Величко Минеков

02.08.2022

5185