Медия без
политическа реклама

Привърженици на ПП и ДБ готвят обща предизборна проява

ДБ обаче отвърна, че събитието не е от официалния календар на формацията

05 Септ. 2022Обновена
БГНЕС
През юни електоратите на двете формации осъзнаха колко са си близки.

Макар ПП и ДБ да не стигнаха до общо явяване на вота, техни привърженици готвят съвместна предизборна проява. Инициативата е на фейсбук групата "Продължаваме заедно". Тя, според описанието, е съставена от подкрепящи двете формации доброволци. А това, което се готви, е мащабно - шествие в един и същи час в София, градове от страната и в чужбина.

Проявата е с мото "Заедно за независима България". Датата е 18 септември, 17 часа - в София пред Народното събрание, в Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Стара Загора, Лондон (15 часа местно време). Събитието е оповестено в социалните мрежи с призив: "Нека на 18.09.2022 година всички симпатизанти на Продължаваме Промяната и Демократична България излезем рамо до рамо на шествие в подкрепа на демокрацията. Заедно всички, на които ни е писнало от беззаконие и мафиотско управление в България, да заявим ясна подкрепа за ПП и ДБ за победа на изборите в името на Независима България". Явно проявата е вдъхновена от Деня на независимостта. Но той се пада през седмицата, затова шествието е изтеглено в неделя.

Привържениците на двете формации протестираха през юни заедно в подкрепа на правителството и отстранения председател на НС Никола Минчев. Именно тогава осъзнаха колко са си близки. Това бе и причината ДБ да покани ПП в предизборна коалиция, а ПП, макар да не откликна, заяви, че се надява след вота да управляват заедно (плюс БСП). Но проявата е интересна с две неща. Първо, не се е чуло и видяло в рамките на предизборна кампания две формации да направят общо мероприятие. Второ, въпреки сходствата, някои активисти на ДБ в момента се мъчат да прокламират отликите между ДБ и ПП, защото до 2 октомври те са си конкуренти - а шествието цели да ги "натовари" в общ вагон.

 

РАЗГРАНИЧАВАНЕ

Няколко часа след публикацията на "Сега" дойде разграничаване на ДБ от събитието. Формацията заяви: "Общата проява, организирана от симпатизанти, е инициатива на демократично мислещи хора, които имат своето виждане и право да организират мероприятия и събития, които отразяват техните позиции. “Демократична България”, като политическа сила, отстояваща свободната инициатива и силното гражданско общество, не можем и не искаме да влияем на волята на свободните граждани за това дали и по какъв начин да се самоорганизират, било то и в рамките на предизборна кампания. Събитието организирано от гражданите обединени във фейсбук групата "Продължаваме заедно" не е част официалния календар на предизборни инициативи на “Демократична България”.

 

Ключови думи:

ПП, ДБ, шествие, кампания

Още по темата