Медия без
политическа реклама

Президентът обнародва Изборния кодекс с рекордна бързина

Румен Радев не остави шанс на ГЕРБ да му поискат вето върху законовите промени

30 Апр. 2021Обновена
Румен Радев
Илияна Кирилова
Румен Радев

Очевидно промените в Изборния кодекс, одобрени от парламента късно вечерта на 29 април, са се понравили изключително много на президента Румен Радев. На 30 април, тоест, буквално часове след края на пленарното заседание, на което бяха обсъдени и гласувани поправките, държавният глава вече е издал указ за обнародването им. Нещо повече – текстовете вече могат да бъдат открити в извънреден брой на Държавен вестник, макар и с дата от 1 май.

Освен това в публикуваните промени изрично е посочено, че те влизат от деня на обнародването им. Обичайно законите влизат в сила три дни след обнародването им в "Државен вестник". Правилото е свързано с това, че трябва да има време хората да се запознаят и да се подготвят. По изключение има възможност изрично да се посочи, че закон влиза в сила от друг ден - било по-късно или по-рано. В случая с Изборния кодекс е избрано той да влезе в сила веднага след публикуването му в Държавен вестник.

Така Радев на практика не остави никакъв шанс дори да му бъде поискано да наложи вето върху законовите промени, които станаха обект на изключително ожесточени и продължителни сблъсъци в пленарната зала. От ГЕРБ допуснаха в края на заседанието, че може и да се обърнат към президента с такова искане. Светкавичната бързина, с която държавният глава обнародва поправките, обаче показа, че той няма намерение да им остави такава възможност.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов беше настоял Радев да върне промените в парламента за повторно обсъждане заради улесненото образуване на избирателни секции в чужбина. Неговата партия обаче е извънпарламентарна, а и поправките към онзи момент дори не бяха приети.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата