Медия без
политическа реклама

Премиерът нахока кметовете за безобразни пари и лобисти

"Ако има срам, ще си го носите и вие", каза им още той по повод общинските проекти

11 Дек. 2023
Денков обясни, че пътят на проектите от кандидастването, през оценяването до финансирането ще бъде напълно прозрачен
EPA/BGNES
Денков обясни, че пътят на проектите от кандидастването, през оценяването до финансирането ще бъде напълно прозрачен

"Безобразно оценени проекти", "срам", "пресечете емисарите" - такива думи се чуха от премиера Николай Денков днес на форум на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Мероприятието събра кметовете и други представители на местната власт по повод новия мандат.

Присъства и министър-председателят, като традиционно учтивият му тон бе остър относно проектите, с които общините кандидатстват целево пред държавата. „Много е важно да пресечете емисарите. Не е тяхна работа да бъдат вносители на вашите проекти. Ще има процедура, вие ще можете да си ги внесете“, каза той, цитиран от БГНЕС.  И продължи с остойностяването на дейностите - част от проектите били безобразни по отношение на начина на оценяване. „Това, което ние ще направим, е да дадем прозрачност за това какви са проектите, как върви тяхното изпълнение, какви са сумите, които са заложени за отделните дейности. Така че молбата ми е: погледнете си проектите с ясното съзнание, че те ще бъдат видими през цялото време  - и като заявка, и като изпълнение. И, както се казва, ако има срам, този срам ще си го носите и вие", каза Денков.

Министър-председателят явно се водеше от грижа за милиардите, които се предвиждат за общините:

 

Изненадите в проектобюджет 2024 продължават. Вместо 1 млрд. лв. за проекти на общините, както бе обявено, законопроектът всъщност предвижда много по-големи разходи. Максималната стойност на проектите, които общините имат право да подадат, надхвърля 4,6 млрд. лв.

 

Заплатите на кметовете, съветниците, кметските наместници и другите общински служители също бяха обсъждани. "Ние им плащаме в този мандат с резервите, които имаме. Но от Нова година има недостиг, който е необходимо да бъде покрит“, заяви кметът на Монтана Златко Живков, цитиран от БТА.  „Опитваме се във времето, което имаме, да придвижим няколко неща едновременно. Това създава напрежение. Един от ясните дефицити, който ние сме идентифицирали е, че за разлика от другите европейски страни, в България през последните десет години значително се увеличаваха неравенствата. С всеки един бюджет, който министър Асен Василев подготвя, се стараем да увеличим доходите и да намалим неравенството. Няма как да оставим хора под минималната заплата. Но има и други сектори, в които възнагражденията се недостатъчни. В началото на следващата година ще бъде направен преглед на всички сектори, в които има изоставане по отношение на възнагражденията", коментира от своя страна Денков.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата