Медия без
политическа реклама

Преизчислението на пенсиите мина на първо четене в парламента

В опозиция бившите управляващи от ГЕРБ прогледнаха, че таванът на пенсиите е вреден

26 Авг. 2021Обновена
БГНЕС

ДПС излезе с алтернативна идея за пенсиите при дебатите на първо четене на законопроекта за актуализация на бюджета на държавното обществено осигуряване, които текат в момента в Народното събрание. Според движението големите промени като преизчисление трябва да бъдат решени в спокойна, а не в кризисна обстановка. Вместо това, ДПС смята, че има достатъчно средства за последните три месеца всички пенсионери да получат по 120 лв. добавка месечно. Това прави 360 лв. допълнително към пенсиите до края на годината.

Тази сума се вмества в бюджета на служебния кабинет, а освен това смятаме, че в държавното обществено осигуряване до края на годината ще постъпят допълнително още 200 млн. лв. приходи, каза депутатът Хасан Адемов. Така обаче отново парите няма да имат нищо общо с осигурителния принос, нито с финансовото положение и нужди на човека.

С подобна идея скандално излезе и ГЕРБ, които в опозиция предлагат 50-те лв., които даваха на всички пенсионери в кризата, да се увеличат на 100 лв., като бъдат давани до края на кризата. Бившите управляващи няма да подкрепят актуализацията и ще гласуват въздържал се, защото смятат, че тя не се налага, а сега ще се вземат прибързани и предизборни решения. За нас не е приемливо служебното правителство да предлага стратегически решения, коментира Деница Сачева. Тя вече е против "шоково" увеличение на минималната пенсия, въпреки че като министър точно това предлагаше. Нямало и смисъл да се гони линията на бедност, защото тя ежегодно се увеличавала.

В залата Деница Сачева изрази несъгласие с увеличението на тавана на пенсиите, защото повдигането му на 1500 лв. щяло да увеличи ощетените пенсионери - от почти 24 500 до близо 36 000 души. След това тя хвърли бомба с неочаквано предложение. "Ние предлагаме таванът за пенсиите да отпадне, защото това ще бъде мощен стимул за хората с по-високи доходи да се осигуряват на реалните си доходи”, заяви Сачева. Щяло да се сложи край и на практиката само едни висши държавници да са извън него.

Това предложение заслужава специално внимание, защото таван на пенсиите има само и единствено благодарение на ГЕРБ, които отмениха предвиденото му отпадане от 2019 г. Сега в опозиция, бившите управляващи най-сетне са осъзнали къде са "мощните стимули" за осигуряващите се. Сачева като опозиционер няма как да махне тавана, но имаше достатъчно възможности да го направи като министър.

От първите изказвания се вижда, че сред народните представители извън ГЕРБ има съгласие, че пенсиите имат нужда от актуализация. Повечето партии обаче имат забележки към предложението на служебното правителство и резерви доколко такива разходи трябва да се залагат точно в този момент при липса на редовно правителство. То предвижда всички пенсии да се преизчислят от 1 октомври, като коефициентът за всяка година стаж се увеличава от 1.2 на 1.35. Това ще важи и за новите пенсии. Минималната пенсия става 340 лв. (сега е 300 лв.), а максималната - 1500 лв. (сега е 1440 лв.). Социалната пенсия за старост се вдига от от 148.71 лв. на 170 лв. Предвижда се през системата на социалното подпомагане пенсионерите под линията на бедност да получат добавка.

В това предложение има подводни камъни, обясни Адемов. По стария закон за пенсиите човек можеше да се пенсионира с много по-малък стаж от сега - 20 г. Сега изискването е 37-38 г. Така старите пенсии, които изостават най-сериозно, отново ще са противопоставени на новите и ножицата между тях ще се отвори още по-широко. Друг проблем възникна със стажа, който се преобразува. При сектор "Сигурност" например има превърнат стаж, който е в съотношение 1:3, т.е. ще има хора, на които ще им се преизчислят 90 г. Такова преобразуване се прави и за стажа в първа и втора категория труд. Редица депутати издигнаха глас повишеният коефициент да се прилага само към действителния стаж.

Законопроектът бе приет на първо четене със 148 гласа "за", 48 въздържали се от ГЕРБ-СДС и един от бившите управляващи, който гласува против. Към момента няма яснота в каква посока ще завият предложенията между първо и второ четене, от които ще се очертае какви мерки към пенсиите в крайна сметка ще имаме.

 

НА ЧЕРНОТО БЯЛО

От името на ГЕРБ Деница Сачева опита да обяви крайно вредната политика на Борисовите правителства към пенсиите за последователна грижа, водена от принципите на справедливостта и стабилността. Всъщност в последните 12 години ГЕРБ води политика, която е много далеч от тези принципи - в първия си мандат Борисов замрази пенсиите, след което започна да увеличава само минималната пенсия, нарушавайки всякакви баланси и справедливост в системата. Това не беше спестено на бившите управляващи от другите сили в пленарна зала. Предишното управление постави в патова ситуация сегашното, като раздаваше на калпак по 50 лв. без никакви критерии, напомни Цецка Бачкова от "Демократична България".

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?