Quantcast
Правителството даде на Кьовеши емблематичната бивша сграда на СДС | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Правителството даде на Кьовеши емблематичната бивша сграда на СДС

Делегираните европейски прокурори ще работят на ул. „Г.С. Раковски“ №134
6 587
 Снимка: Архив

Европейските делегирани прокурори у нас ще се настанят в бившата сграда на СДС на ул. „Г.С. Раковски“ №134 в София. Това съобщи за БНР служебния министър на правосъдието Крум Зарков.

„Много е вероятно, в следващите дни адресът на Европейската прокуратура у нас да е ул. „Г.С. Раковски“ 134, тази небезизвестна сграда. Тя е празна в момента и няма да има някой, който да бъде изгонен. Следващият етап е кадровото обезпечение на европейските делегирани прокурори и тогава те ще имат всички условия, за да действат независимо и да открият завесата над някои проблеми, които българската прокуратура не успя да направи“, каза Зарков.

Той обясни, че е подписал писмо до Министерството на регионалното развитие и областния управител, защото сградата на „Раковски“ 134 е частна държавна собственост и тя трябва да се предостави целево на Висшия съдебен съвет, който пък да я предостави на европейските делегирани прокурори.

Дълга и тежка разпра се разрази в Народното събрание заради промени в Закона за съдебната власт, внесени от правителството, с които се урежда работата на европейските прокурори на Лаура Кьовеши у нас. От опозицията заподозряха управляващите, че целят да създадат паралелна структура на българската пр

Крум Зарков каза още, че е много важен също въпросът по отношение на правомощията на главния прокурор и конституционната рамка, в която той оперира. "И тук има неща, които могат да се направят и без парламент. Чрез различно разширено тълкувание на този надзор за законност прокуратурата практически има възможност да постави под свой контрол или поне под някаква форма на страх цялата държавна администрация, изпълнителната власт, в това число и министри. Този въпрос, веднъж поставен пред Конституционния съд, ако той сложи рамки на това правомощие, ще бъде много важен за последващите дебати", коментира служебният министър.

Крум Зарков съобщи, че предстои служебното правителство да подготви такова питане до Конституционния съд, като в първите дни на септември то ще бъде представено пред министрите. "Настоящият състав на ВСС показва, че докато толкова подкрепя главния прокурор, процедурата по отстраняването му не може да стигне докрай, въпреки че предишни двама правосъдни министри – Янаки Стоилов и Надежда Йорданова са показали, че такъв механизъм има", каза още Зарков.

Още

Варненска орисия: За Гергов има 40 милиона, а за библиотека няма

27.01.2023

ДИЯН БОЖИДАРОВ

4125
При развод и делба първо ще се ходи на задължителна медиация
САЩ се разграничиха от посещението на Иван Гешев

24.01.2023

Обновена

49362