Quantcast

Медия без
политическа реклама

Пратеник на Блинкън пристига у нас заради Украйна

04 Февр. 2022
Уикипедия
Дерек Шоле, специален пратеник на държавния секретар Блинкън

Американската администрация изпраща междуведомствена делегация следващата седмица в Брюксел, София и Букурещ, за да се обсъди ситуацията около Украйна, съобщи БГНЕС, позовавайки се на пресслужбата на Държавния департамент. Делегацията ще се оглавява от съветника на Държавния департамент Дерек Шоле. Позицията му е равносилна на  заместник-ръководител на американското външно министерство, оглавявано от Антъни Блинкън.

Американски емисари ще бъдат в България, Румъния и Белгия от 7 до 11 февруари. Посещението ще бъде "продължение на мащабни дипломатически усилия" на Вашингтон, заедно с неговите "европейски съюзници в подкрепа на единен подход" към Русия в настоящата ситуация около Украйна, заяви Държавният департамент.

Според ведомството тези съвместни усилия целят да насърчат Русия „да избере дипломация и деескалация“. В България Шоле и обкръжението му ще проведат нов кръг от двустранния стратегически диалог. В Румъния ще обсъдят, наред с другото, разполагането на допълнителни американски военни части. В Белгия ще се срещнат с представители на НАТО и ЕС, за да продължат дискусиите по ситуацията около Украйна, да проучат напредъка на диалога с Москва за сигурността, както и развитието на потенциални нови строги икономически санкции срещу Русия.

Още по темата:

Президентът на САЩ Джо Байдън официално одобри разполагането на допълнителни военни сили на САЩ в Източна Европа, съобщи Пентагонът, цитиран от Си Ен Ен.  Американските войски ще бъдат разположени в Полша, Германия и Румъния.

 

Още по темата