Медия без
политическа реклама

ПП призна неуспеха си срещу модела „Борисов-Гешев“

Само "Демократична България" си направи самокритика в заключителните декларации на парламентарните формации

На живо от НС

Последна декларация на председателя на 47-ото Народно събрание

Posted by Новините на NOVA on Friday, July 29, 2022

Косвено признание за неуспеха на големите си цели направиха днес от „Продължаваме промяната“ по време на пленарното заседание на парламента. То се очертава да бъде последното за 47-ото Народно събрание, и депутатите го завършиха със заключителни декларации по повод краткия си мандат.

От името на ПП говори водачът на парламентарната й група Андрй Гюров. Той заяви, че всеки работен ден на отиващия си парламент е бил шанс да се свърши нещо добро за България. Но веднага добави: „Но стана ясно, че в рамките на този мандат няма как да осъществим изцяло това, за което хората ни изпратиха тук – да сменим модела „Борисов-Гешев“ и да върнем законността.“

Гюров изреди подробно онова, което формацията му смята за свои успехи – антикризисен пакет от мерки, план за справяне с пандемията, мерки срещу повишаването на цените на тока и срещу бежанската криза, и т.н. След което обясни така причината за неуспехите на формацията си: „Истината е обаче, че големите промени се правят, когато имаш достатъчно депутати, които искат те да се случат. А имаше ли достатъчно депутати в този парламент, които да искат България да тръгне по пътя на промяната? Нямаше. Няма антикорупционно мнозинство в този парламент. Корупцията не намери достатъчно врагове в тази сграда. Говоря за майсторите в занаята, тук в парламента, ненадминатите професионалисти. Тези, които не могат да живеят в опозиция, защото тогава излиняват. От парламентарната трибуна те играеха любимата си игра крадецът вика дръжте крадеца.“

Той директно се обърна към опозицията, като я обвини, че „заради вашите гимнастики България продължава да се мъчи“, и затова страната няма реформирана комисия за борба с корупцията, нито ефективна прокуратура, нито независими регулатори. И се закани, че в следващия парламент „Промяната“ ще продължи да „спира корупционните кранчета“.

ИТН: ПО-ПРЕЧИСТЕНИ И ПО-МЪДРИ

От ИТН, както се очакваше, засегнаха в прощалната си декларация предимно турбулентните си отношения с бившите си съюзници от четворната коалиция. "Българските граждани станаха свидетели на подли политически игри, неспазени коалиционни обещания и нелицеприятни отношения, както между бившите коалиционни партньори, така и между управляващи и опозиция", констатира депутатът Пламен Николов, който говори от името на партията си.

Той обяви, че ИТН никога не би се примирила с "ролята на безгласна патерица на властта", каквато я изкушавали да стане. Накрая патетично прогласи: "Познали както предателството, така и преминали през катарзиса на лоялността, ние се отправяме по-пречистени и по-мъдри отвсякога към следващото политическо предизвикателство."

ГЕРБ-СДС: ВОДЕХА ВОЙНА СРЕЩУ НАС

С язвителна декларация срещу вече бившите управляващи излезе водачът на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Според нея кризата, в която се намира страната, нямаше да се разшири, ако от "Промяната" не бяха решили "да обявят война на ГЕРБ".

 "А" отборът" доказано са аматьори. Аматьорите оставят разбити държавни институции, шуробаджанащина, опустошен парламентаризъм с решетки и нулева толерантност към Конституцията. Оставят енергийна криза, липса на алтернативни доставки на газ, полуфалирали държавни предприятия, разбити вериги за доставки, посредници, инсталирани умишлено, за да се изтискат и последните пари на българските предприятия", изреди критично Атанасова. Тя мрачно прогнозира, че ако кризата не бъде овладяна скоро, ще се стигне до "икономически колапс, масови фалити на предприятия и безработни по улицата". 

Атанасова отбеляза, че управляващата коалиция е нанесла "щети" върху външнополитическия имидж на страната. Като такива изброи "срамните гърчове за помощта за Украйна и двойната политика по отношение на Северна Македония". "Години ще са необходими, за да се измие този външнополитически резил и да се възстанови поне малко достойнството на страната ни, което Кирил Петков унищожаваше", завърши тя.

"ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ": СПИРАЛАТА НА ПОЛИТИЧЕСКАТА КРИЗА

От името на "Демократична България"  Христо Ианов помирително пожела "да каже нещо малко по-различно, извън размахванията на пръсти". Той заяви, че парламентът съществува заради опозицията, което управляващата коалиция е забравила. "Тук сме събрани с опозицията. Парламентът съществува, за да бъде спирачка върху лесните и бързи решения. Това не можахме да го разберем", смята той. Като друга грешка Иванов отбеляза, че управляващите не са имали "адекватно представителство" в парламентарните комисии на опозицията.

Накрая десният политик заяви, че най-важното е участниците в предстоящите избори да си отговорят на въпроса как да се излезе от "тази спирала на политическа криза", както и че въпросът е "не с кого никога, а как ще се управлява нашата република от тук нататък".

ВЪЗРАЖДАНЕ“: НОВИЯТ ГЕРБ ЗАМЕНИ СТАРИЯ ГЕРБ

Водачът на националистите Костадин Костадинов определи 8-те месеца на 47-ото Народно събрание по следния начин: „Период от време, в който нямаше стремежи и идеали, нямаше видимо развитие и прогрес. Време на илюзии, лъжи, фарс и политически машинации. Време на привидна борба с корупцията, а всъщност подмяна на структурата на т.нар. репресивна бухалка, предадена с недоволство от стария ГЕРБ на новия ГЕРБ в лицето на „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, БСП и други.“ Той се закани, че след предстоящите избори новият и старият ГЕРБ ще останат в миналото.

БСП и ДПС си замълчаха и не дадоха оценки на мандата.

ФИНАЛНА ОЦЕНКА

Временният председател на Народното събрание Мирослав Иванов посочи, че политическата криза от 2021 г. е „хвърлила тежка сянка“ и върху 47-ия парламент. Той напомни за честите персонални сблъсъци между депутатите, вулгарната и цинична реч, която се употребяваше от парламентарната трибуна, както и езикът на омразата. Иванов отбеляза, че подобно поведение противоречи на принципите на парламентаризма. „Липсваше ни търпение, липсваше ни толерантност към другия, към различното мнение, липсваше достатъчно уважение между народните представители“, допълни той.

Като плюс в работата на депутатите посочи приетите 78 закона, получените отговори на 2478 въпроса и питания от представители на изпълнителната власт и проведения парламентарен контрол в рамките на 141 часа. Накрая Иванов призова бъдещите депутати да бъдат „по-разумни, по-самокритични, по-отговорни и по-честни към себе си, към колегите си и към нашите сънародници“.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата