Quantcast

Медия без
политическа реклама

Поне 50 лв. ще е добавката към пенсиите след Нова година

Ще я плащаме до края на кризата, увери социалният министър

16 Дек. 2021Обновена
Илияна Кирилова

След Нова година пенсионерите ще продължат да получават поне 50 лв. ковид добавка към пенсиите си, съобщи днес пред "България он Еър" социалният министър Георги Гьоков. "Ще ги продължим, докато има извънредно положение, криза или както искате го наречете", коментира той. Министърът има уверение на финансовия министър Асен Василев, че добавката ще бъде малко по-висока от 50 лв. - с 10-15%. Той потвърди, че хората с минимална пенсия ще получават най-малко 420 лв.

"Няма да има пенсионер, който сега е получавал една сума и догодина да получава по-ниска сума. Всички ще получават по-висока сума от това, което получават сега", увери вчера министърът. В последните дни се коментират различни варианти какво се случва с пенсиите, което внася голямо объркване по въпроса. Към обясненията на новите министри се прибавя и проектът на служебния кабинет за бюджет 2022, в който е заложено добавката да се намали наполовина и вместо 120 лв., колкото е сега, да стане 60 лв. и да се изплаща за първите 6 месеца на годината. Много е вероятно да се търсят резерви именно за такава добавка.

Добавката ще се изплаща в допълнение на няколко промени, които влизат в сила от 25 декември. За тях НОИ вече оповести подробна информация. Новите размери ще се изплащат от януари, като следващия месец пенсионерите ще получат и малка добавка за седемте последни дни на годината.

Увеличенията на пенсиите от Коледа ще се изплатят през януари, потвърди днес Националният осигурителен институт в подробна информация за промените. От 25 декември влизат в сила редица решения, гласувани с актуализацията на бюджета за 2021 г.

ТАВАН НА ПЕНСИИТЕ
Новият социален министър коментира вчера, че е против да има таван на пенсиите. Това е дългогодишен спор сред социалните експерти. В кодекса за социално осигуряване преди години бе записано, че таванът ще отпадне за новите пенсии от 2019 г., но ГЕРБ се отметна от този ангажимент. От 25 декември максималната пенсия става 1500 лв. С това ще се увеличат пенсионерите, които не получават истинския размер на пенсията си - от около 27 500 на над 34 000.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?