Медия без
политическа реклама

Почти 700 000 пенсионери ще получат 75 лв. за ваксина

МЗ обсъжда да раздаде добавки и на хората, които получават български пенсии в чужбина

21 Яну. 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС

Националният осигурителен институт започва изплащането на еднократната добавка от 75 лв. към пенсиите на пенсионерите, които отговарят на изискванията за завършен ваксинационен курс или имат поставена бустерна доза ваксина. Сумата се изплаща независимо от вида и размера на пенсията, както и без значение възрастта на пенсионера. Тя не е част от пенсията и се изплаща само веднъж. Това съобщи тази сутрин осигурителният институт.

На пенсионерите, които до 31 декември 2021 г. имат завършен ваксинационен курс, НОИ ще изплати добавките от 1 февруари т.г. с парични преводи, предхождащи редовното месечно изплащане на пенсиите с графика от 7 февруари. Според данните, предоставени в НОИ от МЗ, това първо плащане ще обхване 694 643 пенсионери.

Добавката за насърчаване на ваксинацията срещу COVID-19 ще се изплаща еднократно и на пенсионери, които имат завършен ваксинационен курс в периода 1 януари – 30 юни 2022  г., от първия работен ден и в следващите месеци. Информацията за хората, които имат право на еднократна добавка, ще се обменя всеки месец по служебен път между НОИ и МЗ.

Допълнителните 75 лева към пенсиите ще се изплащат през месеца, следващ месеца, през който осигурителният институт е получил въпросната информация от МЗ.

Пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще получат добавката от 75 лева в личните си сметки. За пенсионерите, които получават пенсиите си чрез пощенските станции, ще бъде изготвен пенсионен запис, който могат да получат както на първо число на всеки месец, така и по-късно през месеца едновременно с пенсията си.

 

В ЧУЖБИНА

75 лв. добавка може да получат към пенсиите си и български граждани, които са ваксинирани срещу COVID-19 в чужбина и към момента живеят извън България. Това е обсъдил днес националният пандемичен комитет, съобщи МЗ. МТСП и МВнР се ангажираха да проучат възможностите как това да се случи, посочват от здравното ведомство. По последни данни на НОИ към септември 2021 г. нашият осигурителен институт изплаща по международни спогодби 27 594 пенсии. В това число са и пенсиите на изселниците ни в Турция.

Сутринта НОИ също съобщи за изплащане на добавки към пенсии, които се превеждат в други държави. Това вероятно са хора, които имат поне една поставена доза у нас и присъстват с регистрация в нашата здравно-информационна система, но живеят в чужбина и получават пенсиите си там. Те лесно могат да бъдат установени, тъй като НОИ и МЗ автоматично си обменят данни за пенсионерите и ваксинираните. При хората, ваксинирани в чужбина обаче ще трябва да се иска информация от чуждите системи за регистрация на имунизациите.

 

ДРУГИ ДОБАВКИ

Междувременно вече са сигурни и компенсациите, които ще бъдат изплащани до юни заради гафа с намалените суми за януари на 1,068 млн. възрастни. Днес парламентът прие окончателно текстовете, които позволяват те да бъдат изплатени. Необходимата за целта сума е 17 млн. месечно, като не е ясно дали влиза в общия бюджет за ковид добавки, заявен в мотивите към бюджет 2022, който междувременно бе публикуван за обществено обсъждане. Според тези мотиви, изплащането на добавки към пенсиите за първите шест месеца на 2022 г. ще струва 852 млн. лв.

Точната формулировка на компенсацията е следната: За месеците януари, февруари и март (такъв е срокът на действие на въпросния закон) към пенсиите се изплаща сума, представляваща разликата между сумата от месечния размер на преизчислената пенсия или сбор от пенсии, заедно с добавките и компенсациите, включително и с допълнителната сума от 60 лв., и сумата от месечния размер на пенсията/сбор от пенсиите за месец декември 2021 г. преди преизчисляването, заедно с добавките и компенсациите, включително и с допълнителната сума от 120 лв.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ваксина, пенсии, пенсионери

Още по темата