Quantcast

Медия без
политическа реклама

Петьо Петров-Еврото е обвинен за принуда и незаконни записи

ГДБОП задържа замесен в скандала "Осемте джуджета" минути преди пресконференцията му в БТА

31 Май 2023Обновена
МВР

Прокуратурата издирва бившия следовател Петьо Петров, известен и като Пепи Еврото, за да го обвини в принуда и използване на специално техническо средство за негласно събиране на информация. Това става ясно от официално съобщение на прокуратурата, в което тя прави опит да обясни операцията си заедно с ГДБОП в ресторанти и офиси в София.

Петьо Петров, известен и като Пепи Еврото е обявен за издирване, обявиха пред "Сега" източници от МВР. Познатият покрай случая "Осемте джуджета" бивш следовател е бил потърсен в ресторант, офис и в дома си и не е бил открит.

От него става ясно, че на 29.05.2023 г. Софийска районна прокуратура се е самосезирала след разпространена информация в медиите, касаеща извършени престъпления. По случая веднага било "образувано досъдебното производство за това, че от 2018 г. до 29.05.2023 г. в гр. София, различни лица са били принуждавани да направят нещо против волята си, като за това е употребено заплашване, както и за това, че за посочения период без надлежно разрешение, което се изисква по закон, е използвано специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация".

По досъдебното производство към наказателна отговорност е привлечен Петьо Петров. Постановлението за привличане към момента не му е предявено,  тъй като въпреки проведените оперативно-издирвателни мероприятия, местонахождението му не е установено. Обвиняемият е обявен за общодържавно издирване, съобщава прокуратурата.

В хода на разследването били извършени множество действия – разпити на свидетели, претърсвания и изземвания на различни адреси в София. Предстои назначаване и изготвяне на множество експертизи, както и разпити на още свидетели.

В случай, че в хода на досъдебното производство се съберат доказателства за друго извършено престъпление, обвинението ще бъде прецизирано и ще се прецени налице ли са основания за привличане към наказателна отговорност на други лица, твърдят още от държавното обвинение. 

От съобщението обаче не става ясно нито кого е принуждавал Петров, нито спрямо кого е използвано техническо средство, нито дори от материал на коя точно медия се е самосезирала прокуратурата.

Вътрешният министър Иван Демерджиев обяви, че няма информация Петьо Петков - Пепи Еврото да е извън страната, а в момента всички служби са впрегнати в издирването му. "Нямам данни да е бил в този ресторант по време на акцията. Не мога да кажа дали има задържани. МВР само връчва призовки или изпълнява постановления. Също така оказваме съдействие за определени процесуално-следствени действия", заяви той.

В същото време служители на ГДБОП задържаха пред входа на БТА Кристиян Христов, който трябваше да даде пресконференция в Националния пресклуб на агенцията на тема: „Осемте джуджета“ отвътре и порочните методи за овладяване на съдебната система“.

Малко преди 14:00 ч. служители на ГДБОП наредиха на Кристиян Христов да се качи в кола на ГДБОП, която го отведе. Христов не оказа съпротива, макар и няколко минути да настояваше първо да даде преконференцията и след това да  бъде отведен от полицаите. Служителите на МВР не се съгласиха и заявиха че трябва да тръгне с тях сега за разговор и едва след това ще може да даде пресконференция.

Формалният собственик на дружествата „Изамет“ Кристиян Христов има връзка със скандала, станал известен като ,,Осемте джуджета”. Работил е за Любена и Петьо Петрови и е запознат с порочните практики за овладяване на прокуратурата и други държавни структури, пише в анонса на пресконференцията, която Христов трябваше да даде.

Пред bTV Христов коментира, че по нареждане на бившата жена Петров е участвал в платени протести, за което е получавал 100-150 лв. Заработих за Любена първо от лекомислие, после от заплахи. Снимах магистрати, политици и служители на МВР. Снимах ги в срещи, в които не би трябвало да са", разкри Христов. Освен това е организирал палеж на цех до София. По негови думи Любена се е виждала с главния прокурор Иван Гешев.

 

 

Още по темата