Медия без
политическа реклама

Пеевски сръчка Борисов да започне преговори за кабинет

Едните лидери се скриха във Фейсбук, другите се разбягаха по селата, трети хванаха гората, разкритикува Румен Радев партийните водачи

12 Юни 2024Обновена
Според Пеевски Борисов трябва да поеме инициативата за преговори за правителство.
Илияна Димитрова колаж
Според Пеевски Борисов трябва да поеме инициативата за преговори за правителство.

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски пое инициативата и първи сред политиците заговори за преговори за следващо правителство.

Тази сутрин той публикува обръщение, насочено конкретно към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, в което го призова да начене разговорите за властта с ДПС и другите евроатлантически формации в следващия парламент. Двамата с Борисов демонстрират лична и политическа близост през последните няколко месеца. Прави впечатление, че позицията на Пеевски е изпълнена с предупреждения и закани към президента Румен Радев, когото водачът на ДПС е атакувал остро и преди.

Най-напред Пеевски косвено засяга темата за ниската избирателна активност - 34 процента, която силно накърнява легитимността на парламента. "Държавата трябва да се управлява от легитимно избраните от българските граждани партии и никой няма право да поставя под съмнение тяхната легитимация, получена от българските граждани", отсича политикът. Той говори със самочувствие, след като ДПС подобри резултата си на тези избори, въпреки рязко спадналите гласове от Турция.

След това атакува политическите коментатори в медиите, че се опитват да лансират президента Радев като спасител на България и така подменят вота на избирателите. "Опитите от страна на анализатори, политолози, социолози, чрез медиите да създадат условия за подмяна на вота на избирателите с отварянето на портал за нов "месия" в лицето на Радев, са израз или на изключителна безотговорност, или на тежки зависимости от този, който със своите служебни правителства, разграбили държавата, с "шарлатаните", които вкара във властта, а после сам ги определи като такива, със своите касиери, копринки и ушевци иска да отклони България от евроатлантическия й път и да я предаде в ръцете на Путин. Който силно желае да получи еднолична власт, без значение какво би коствало това на хората, на държавата", казва Пеевски.

Той и преди обвиняваше президентството, че е "тъмна институция, пълна с кеш, която иска да си създаде политически проект на база на разграбването две години на държавата". Сега Пеевски тържествено обявява, че демокрацията и евроатлантическият курс на България нямат алтернатива и ДПС, която определя като "най-стабилната евроатлантическа партия", нямало да допусне подмяна на демокрацията.

Според него отговорните политически лидери трябва незабавно да започнат консултации за правителство, като Пеевски поименно се обръща към Борисов да стартира този процес. Съпредседателят на ДПС набляга, че става въпрос за евроатлантическите лидери в бъдещия парламент. Други имена, освен това на Борисов, той обаче не споменава.

 

Радев: Не коментирам паник атаки на политици

"Не коментирам паник атаките на кой да е политически лидер. Тук думата има медицината", раздразнено реагира държавният глава пред медиите малко по-късно на обвиненията на Пеевски.

На питанията на репортерите кога ще свика за първо заседание следващото Народно събрание, той отвърна: "Че как да го свикам? Едните лидери се скриха във Фейсбук, другите се разбягаха по селата, трети хванаха гората. Чакам ги да се върнат!"

По повод ниската активност на вота президентът коментира, че "избирателите не се идентифицират с предизборните послания, с черния пиар, поведението и действията на партиите след изборите". "Провалът на системните политически партии и изхабяването на политическия модел тласкат все повече българи към наказателен вот и към търсене на някаква алтернатива", смята Радев. С критиките си към политическия модел обаче той на практика подхранва твърдения като това на Пеевски, че си търси място в политическия живот.

 

БСП с половин уста подкрепя кабинет с мандат на ГЕРБ

Социалистите не искат политическо правителство, особено такова оглавявано от Бойко Борисов, но са склонни да приемат кабинет с мандат на ГЕРБ-СДС. Това се разбра от усуканите обяснения на зам.-шефът на червената партия Атанас Зафиров пред Нова ТВ тази сутрин. Той евентуално може да поеме временно водачеството на столетницата, след като вчера Корнелия Нинова подаде оставка като партиен лидер заради катастрофалните изборни резултати на БСП.

"Все с някакъв мандат трябва да бъде", отвърна Зафиров на въпрос дали БСП би подкрепила кабинет с мандат на ГЕРБ-СДС. Той уточни, че говори за технически кабинет, в който да не участват политически лидери - отколешна позиция на БСП. "Няма как да подкрепим кабинет с премиер Борисов", ангажира се Зафиров. Той се застрахова, че това, което казва, е "с голяма доза условност", тъй като политическата позиция на БСП ще се приеме от Националния съвет на партията и нейната парламентарна група.

На въпрос дали БСП ще предложи хора за този експертен кабинет, Зафиров отвърна неясно, но по-скоро положително: "Това е процедура, която трябва да бъде уточнена. При всички положения, ако партията ни подкрепя такъв кабинет, трябва да има лостове за влияние, за въздействие върху политиките, които провежда този кабинет."

Той обаче беше категоричен, че следващото правителство трябва да се подкрепя от всички формации в парламента, и предупреди, че "нови избори рискуват тотална делегитимация на българския парламент и раждане на истински политически чудовища".

 

 

Преди много години покойният Иван Славков, тогава шеф на Българския футболен съюз, беше често критикуван за плачевното състояние на най-популярния спорт у нас, заради което публиката изостави стадионите. За какво ми е публика, футбол трябва да се играе при закрити врати!

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата