Медия без
политическа реклама

Корнелия Нинова се оттегли като водач на БСП

Тя веднъж вече е подавала оставка в миналото, която обаче беше отхвърлена от партийния конгрес

11 Юни 2024Обновена
Корнелия Нинова дава изявление след излизането на окончателните резултати

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подава оставка https://bntnews.bg/news/liderat-na-bsp-korneliya-ninova-podava-ostavka-1281669news.html

Posted by "По света и у нас" - новините на БНТ on Tuesday, June 11, 2024

Корнелия Нинова подава оставка като лидер на БСП. Това обяви самата тя на брифинг днес в партийната централа на "Позитано" 20.

Нинова е вторият партиен водач, след Христо Иванов от "Да, България", който се оттегля от поста си след вота. За разлика от Иванов обаче тя няма намерение да се отказва от спечеленото депутатско място в следващия парламент.

Нинова вече веднъж е подавала оставка - след изборно поражение през 2021 г., но няколко месеца свиканият от нея партиен конгрес отказа да приеме оттеглянето й от поста.

Решението на Нинова идва ден, след като младежкото обединение на БСП я призова да се оттегли. "Под нейното ръководство БСП, от водеща партия в българската политика, в момента се бори за оцеляване. От 2017 г. до днес сме загубили около 850 хиляди гласоподаватели", обяви вчера Габриел Вълков, който ръководи червения комсомол.

БСП ще проведе пълен цикъл от вътрешни избори, както обясни Нинова - нови общински председатели, областни председатели, структури на женското, младежкото и движението на ветераните. Следващият лидер на столетницата ще бъде определен на избори през септември, а партийният конгрес ще бъде свикан през октомври.

Столетницата планираше да проведе пряк избор за свой лидер през ноември, тоест, вотът ще се проведе с два месеца по-рано от предвиденото. Нинова не би трябвало да може да се кандидатира, тъй като сега довършва втория си мандат начело на формацията, а това е максимумът, който позволява партийният устав. Остава да видим дали хвърлената оставка ще промени това положение.

 

Мотиви и обяснения

Днес Нинова призна, че изборните резултати на столетницата са "катастрофални". БСП получи 151 хиляди гласа, което я остави на 5-о място. Тя обяви, че партията ще проведе преки избори за председател, но не каза дали няма да се кандидатира отново или ще се оттегли от ръководството за постоянно.

Дотогава "Позитано" 20 ще се ръководи от някой от четиримата заместници на Нинова - Кристиан Вигенин (самата Нинова посочи, че той най-вероятно ще бъде евродепутат - бел.ред.), Владимир Москов, Ирена Анастасова или Атанас Зафиров. Те всичките са нейни приближени. Един от тях ще бъде избран на предстоящо заседание на Националния съвет на партията.

Макар че беше критична към изборните резултати, лидерът в оставка изтъкна, че единствено БСП представлява левите хора в парламента. "Вляво няма нищо друго сериозно, освен БСП. Всички приказки за голяма нова лява вълна - "Солидарна България" и "Левицата", приключиха", констатира убедено Нинова. Увери също, че подкрепа за правителство на ГЕРБ няма да дойде от БСП.

Според нея избирателите са показали червен картон на политиците, поради което на изборите няма победители. Тя обяви българската социология за провал, тъй като е сбъркала резултатите на големите формации и напълно е пропуснала да отчете новата малка партия "Величие", която съвсем неочаквано влезе в парламента.

 

Разнопосочни мнения

Снощи бившата социалистка Мая Манолова, която сега е от "Солидарна България", се отчете следизборно с Фейсбук публикация, в която не призна никаква отговорност за слабото представяне на формацията. "Солидарна България" получи само 31 472 гласа (1.47%).

"Резултатите от вота показват недвусмислено разочарованието и оттеглянето на хората от политиката. Неспирното ходене на избори, сглобките и прегръдките с довчерашните опоненти, продължаващото разединение и дребните боричкания получиха категорична оценка", написа Манолова. Оценка на представянето на формацията си обаче не дава.

Днес във Фейсбук се отчете и Ваня Григорова - другата водеща фигура на "Солидарна България". Тя определи резултатите като "разочароващи, значително под очакваните". И говори дълго за разединението вляво, за което обвинява другите леви лидери. "По време на кампанията не нападнах някоя от другите организации вляво, макар през цялото време да бях обект на "приятелски" огън. Имах зачислени и персонални "разобличители". Като гледам резултатите на всички, не виждам какво са спечелили от това", смята Григорова.

На въпроса какво да се прави, тя отговаря: "Единият възможен отговор е да се нагаждаме към средата такава, каквато е. Лично аз това не го умея."